Bellen in het buitenland, met mobiel op vakantie. Tips en trics!
Altijd leuk: vakantie plannen, route uitstippelen, koffers pakken, spaarpot omgooien. Tot 15 juni van 2017 was het nog verstandig om een gedeelte van het geld uit de spaarpot te reserveren voor gebruik van de smartphone in het buitenland. Als je binnen de EU blijft, is dat niet meer nodig. Het verbruik komt uit jouw Nederlandse bundel (bij Onbeperkt kunnen hier beperkingen voor gelden) of je betaalt hetzelfde tarief per minuut/sms of MB dat je in Nederland ook betaalt. En het goede nieuws is dat dit tot 2032 zo blijft. De EU heeft besloten de Roam like at Home tot in ieder geval 1 juli 2032 te verlengen.
Er zijn 3 smaken:
1. Afrekenen uit de NL-bundel
2. Afrekenen per eenheid (minuut/sms/MB)
3. Afrekenen uit speciale buitenlandbundel
1. Afrekenen uit de NL-bundel
Dit geldt voor een verblijf in de EU-landen. Het verbruik gaat af van jouw NL-tegoed. Is jouw NL-bundel op, dan betaal je het buiten de bundel tarief dat bij jouw pakket hoort. Als je bundels hebt waarbij het verbruik onbeperkt is, dan mag jouw aanbieder beperkingen opleggen. Ook dit is geregeld door de EU, je moet in het buitenland wel comfortabel de diensten kunnen blijven gebruiken.
2. Afrekenen per eenheid (minuut/sms/MB)
Deze manier van afrekenen vindt vooral plaats bij prepaid. Als je binnen de EU blijft, betaal je hetzelfde als in Nederland. Daarbuiten gelden andere tarieven, en die kunnen behoorlijk hoog zijn.
3. Afrekenen uit speciale buitenlandbundel
De derde manier is het afrekenen uit een speciale buitenlandbundel. Het aanbod is beperkt maar wel gevarieerd en de bundels moeten maar net bij jouw verbruik passen. Soms loont het zich daarom ter plekke een prepaidkaartje te kopen. Toch is het wel de moeite waard de mogelijkheden voor vertrek even te bekijken. Vooral als je buiten de EU reist of elke maand maar net binnen de NL-bundel blijft, of als je weet dat je er toch overheen gaat. In de buitenlandvergelijking vermelden we deze opties per pakket.
Ingewikkeld?
Lijkt dit erg ingewikkeld? Gelukkig valt het mee. Voor de zekerheid deze tips:
- Bekijk eerst in de Buitenlandvergelijker of jouw vakantiebestemming binnen de EU-landen valt bij jouw aanbieder, welke prijzen jouw aanbieder daarbuiten hanteert en welke kortingsopties er zijn.
- Gebruik je je smartphone veel, dan kan het lonen een aparte vakantiebundel af te nemen waardoor de kosten per eenheid (minuten/sms of MB) naar beneden gaan. Een vakantiebundel is een tijdelijke bundel en geen vast onderdeel van jouw aansluiting.
- Bel je tijdens de vakantie alleen in geval van nood en gebruik je wifi, dan hoef je niets te doen. Laat je niet gek maken. Voor de meeste mensen kan het namelijk niet uit om vanwege de zomervakantie over te stappen naar een andere telecomprovider of om een speciale bundel te kopen.
Op Bellen.com hebben wij overzichten van de tarieven per land en per aanbieder. Kijken we naar een populair vakantieland als Frankrijk dan zien we meteen een aantal zaken:
- Gebeld worden in de EU is bij de meeste partijen gratis, het kan maximaal € 0,01 per minuut kosten
- Bij een aantal providers kun je zonder bundel niet internetten, bijvoorbeeld bij Youfone en T-Mobile prepaid.
- De prijs per sms is laag. Ben je kort van stof, dan kun je beter sms'en dan bellen. Ook handig als je op een locatie bent met beperkt bereik: een sms'je kan vrijwel altijd verzonden worden.
- Buiten de EU-grenzen gelden nog steeds andere prijzen, controleer dit zeker voor vertrek op onze vergelijker Bellen vanuit het buitenland. En lees voor vertrek ook onze speciale vakantie checklist pagina nog even!
Let op: bellen naar het buitenland is een andere tak van sport. Dit val buiten de Roam-like-home regulering en wordt apart afgerekend. Er geldt inmiddels wel een maximale tarifering, bepaald door de Europese Commissie. Bekijk het tariefoverzicht Bellen naar het buitenland.
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.