Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Welk mobiel netwerk heeft jouw telecomprovider in gebruik?

In Nederland zijn 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, Odido en Vodafone. Ze behoren alle drie tot de beste netwerken ter wereld. Providers als Simyo, Ben, hollandsnieuwe en Simpel hebben geen eigen netwerk. Zij maken gebruik van de netwerken van deze grote providers. En er zijn verschillende netwerktechnieken: 2G, 3G, 4G en 5G. Welke provider gebruikt welk netwerk? Waarom worden de 2G en 3G netwerken uitgeschakeld en wat heeft dat voor gevolgen? Wij hebben de netwerken en de technieken in een overzicht gezet.

Ga snel naar:

Welk mobiel netwerk gebruikt mijn provider?

Welk netwerk gebruikt je provider?

Niet alle mobiele providers hebben een eigen netwerk. De zogenaamde MVNO's (mobile virtual netwerk operators) hebben zelf geen netwerk. Deze virtuele providers maken gebruik van het netwerk van KPN, Odido of Vodafone. En even voor de duidelijkheid: Odido gebruikt het netwerk van Odido, KPN dat van KPN en Vodafone dat van Vodafone. Vraag je je af welk netwerk Simpel gebruikt? Dan kun je hieronder snel zien dat Simpel het netwerk van Odido gebruikt.

De mobiele netwerken maken gebruik van verschillende technieken. Het 2G-netwerk bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van de huidige netwerken. Over dit netwerk kun je bellen en sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam. Vanwege die laatste optie worden 2G simkaarten in zogenaamde machine to machine toepassingen gebruikt. Het is een goedkope manier om via een trage verbinding machines contact met elkaar te laten houden.

Vanaf tien jaar later, sinds 2009, kun je gebruikmaken van het 3G-netwerk. Via deze techniek is snel internet mogelijk, snel voor de toenmalige begrippen dan. Tegenwoordig zorgen de 4G- en 5G-netwerken ervoor dat iedereen die dat wil supersnel internet heeft.

In Nederland wordt voor 4G gebruikgemaakt van 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. Voor 5G van 700 MHz, 3,5 GigaHertz (GHz) en 26 GHz. Voor 3G wordt vooral de 2100 MHz band gebruikt, maar ook 900 MHz is in gebruik. 2G is ingezet op de 900 MHz en 1800 MHz banden. Niet elke mobiele provider heeft een vergunning voor alle frequentiebanden. Op Antennekaart.nl kun je zien hoe deze vergunningen verdeeld zijn en vind je alle zendmasten voor mobiele netwerken.

KPN netwerk

Netwerk KPN logo  2G*  3G
tot 1 april 2022
 4G  5G
AH Mobiel V X V X
Budget Mobiel V X V X
KPN V X V V
Kruidvat V X V X
L-mobi Mobile V X V X
Lebara V X V X
Lycamobile V X V V
Simyo V X V X
Youfone V X V V

*KPN stopt op 1 december 2025 definitief met het ondersteunen van 2G.

Odido netwerk

Netwerk Odido logo 2G
tot 1-6-2021
3G*
tot 1-8-2026
4G 5G
Ben  X V V V
Caiway X V V X
Delta X V V X**
Simpel X V V V
Odido X V V V
*bliep X V V X

*Odido gaat in ieder geval tot 1 augustus 2026 door met haar 3G netwerk. De ondersteuning wordt daarna stopgezet. Een concrete einddatum volgt nog.
**Delta biedt alleen bij haar Unlimited abonnement 5G.

Vodafone netwerk

Netwerk Vodafone logo 2G* 3G
tot 4-2-2020
4G 5G
50Plus Mobiel X X V X
Budgetphone V X V X
Hollandsnieuwe V X V X
Telesur V X V X
Vodafone V X V V

*Vodafone blijft deze techniek tot 2026 ondersteunen. Eerder werd eind 2024 genoemd, maar dit blijkt niet zo te zijn.

Waarom worden 2G en 3G netwerken uitgezet?

De capaciteit op de mobiele netwerken is beperkt. En de databehoefte groeit nog steeds. De oudere netwerken maken (gedeeltelijk) gebruik van dezelfde frequentie als 4G. De ruimte die het stoppen met 2G en 3G oplevert, kan goed gebruikt worden voor het 4G verkeer.  Het uitzetten van een netwerk is overigens minder erg dan het  klinkt. Zendmasten ondersteunen namelijk meerdere netwerktechnologieën. Het gaat voornamelijk om een druk op de knop bij het uitzetten van 2G. Ingrepen bij de masten zijn niet of beperkt nodig, omdat providers de frequenties gaan inzetten voor 4G. Daarvoor zijn dezelfde antennes nodig. Afgelopen jaren hebben alle providers veel masten in hun netwerk vernieuwd om zich klaar te maken voor alle frequenties die nu actief zijn. Daarbij was al bekend dat 2G of 3G zou stoppen, dus daar is ook al rekening mee gehouden.

Odido stopte met 2G omdat daar het minst gebruik van werd gemaakt. KPN geeft aan dat 2G op 1 december 2025 uitgeschakeld wordt. Vodafone zou eind 2024 stoppen maar gaat door tot (in ieder geval) 2026. Odido wil de frequenties van haar 3G netwerk gebruiken voor 4G en 5G verkeer. Odido gaat in ieder geval tot 1 augustus 2026 door met haar 3G netwerk. De ondersteuning wordt ergens daarna stopgezet, een concrete einddatum volgt nog.

Uitfasering 2G: KPN en Vodafone

Odido was eigenlijk in 2021 al begonnen met het uitzetten van haar 2G netwerk. Voor consumenten werd het op 1 juni 2021 uitgezet en op 1 juni 2022 zou het netwerk helemaal stoppen, ook voor machine-to machinecommunicatie. Dit is toen niet uitgevoerd, maar wel per 1 juni 2023. Providers die het Odido netwerk gebruiken, moesten noodgedwongen ook stoppen met 2G.

Heb je een telefoon die alleen geschikt is voor 2G?

  • Dan kun je die tot eind 2025 blijven gebruiken. Dit geldt ook voor de bijbehorende prepaid en abonnementen-aansluitingen.  Bij een overstap naar een andere provider komt overgebleven prepaid tegoed te vervallen. Je kunt in alle gevallen wel overstappen met behoud van je nummer. Je krijgt van de nieuwe aanbieder een nieuwe simkaart die in elke telefoon past. En de nieuwe provider regelt het overzetten van de aansluiting, met de oude partij. Omdat Odido al gestopt is zijn er geen alternatieven. 
  • Op termijn is de aanschaf van een nieuwe telefoon noodzakelijk. Ben je erg verknocht aan het uiterlijk van de 2G telefoon? Dan is er goed nieuws, er is een beperkt aantal telefoons dat lijkt op het oude toestel. Deze telefoons zijn momenteel te koop: de Doro 6880, de Doro 7030, de Fysic F25, de Nokia 8210 4G (2022), de Nokia 110 4G (2023) en de Nokia 2660 Flip (peildatum: augustus 2024). 

Een aantal van deze telefoons is geschikt voor mobiel internet. Ze worden ook wel semi-smartphone genoemd. Je kunt er vaak WhatsApp en Facebook op gebruiken als je dat zou willen. Maar dat hoeft niet.

Uitfasering 3G: Odido

Odido gaat in ieder geval tot 1 augustus 2026 door met haar 3G netwerk. De ondersteuning wordt daarna stopgezet. Een concrete einddatum volgt nog. Vodafone heeft haar 3G netwerk op 4 februari 2020 al uitgezet. KPN stopte op 1 april 2022 met 3G ondersteunen. De meeste gebruikers hebben hier geen last van gehad. Er zijn maar heel weinig toestellen in omloop die alleen geschikt zijn voor 3G. Ze zijn meestal ook geschikt voor 2G. En heb je een smartphone? Dan mag je er vanuit gaan dat die automatisch overgaat naar 4G of 5G, als 3G niet beschikbaar is. Lees hoe je kunt checken of je toestel 4G of 5G ondersteunt.

Opkomst 5G netwerk

Alle drie netwerkaanbieders hebben een 5G-netwerk. Het is in alle gevallen nog wel een soort light variant. In de loop van 2022 zou de 'echte' 5G netwerkfrequentie beschikbaar komen. Dan was de veiling gepland. Uiteindelijk heeft de veiling op 25 juni 2024 plaatgevonden. KPN, Odido en Vodafone hebben de frequenties verworven. 5G is vanaf 1 augustus volledig in gebruik genomen worden. Het aanbod van geschikte abonnementen en toestellen groeit gestaag. In bovenstaande tabel kun je zien welke partijen 5G-abonnementen verkopen. Wil je meer weten over het 5G netwerk en de mogelijkheden? En ook over de stand van zaken op dit gebied? We hebben dit verzameld, lees alles over 5G.

Noodberichten via satelliet

  • Apple - Apple introduceert op de iPhone 14 een bijzondere feature. In noodgevallen kun je via de satellieten van Globestar een tekstbericht en jouw locatie versturen. Apple heeft fors geïnvesteerd in deze mogelijkheid. De iPhone 14 is de eerste 'normale' smartphone die deze optie heeft. Normaal gesproken zou je een satelliet telefoon nodig hebben. Deze functie wordt in eerste instantie in november 2022 in de VS aangezet, in Europa begin december in een aantal landen (Frankrijk, Duitsland, Ierland en Groot Brittanië). De rest van de wereld volgt later. Satellietverbindingen zullen in de komende twee jaar gratis zijn voor iPhone-gebruikers. Wat de dienst daarna gaat kosten is nog niet bekend.
  • Huawei - De Chinese telecomgigant kondigde een week voor de aankondiging van Apple's iPhone 14 aan dat de Mate 50 serie noodberichten via de satelliet gaat ondersteunen. In noodgevallen kun je een tekstbericht versturen via Beidou (de Chinese variant van GPS). En via een speciale app laten zien waar je bent. Omdat de Huawei telefoons vrijwel niet verkrijgbaar zijn buiten China is dit nieuws ondergesneeuwd.

Worden satellietverbindingen op smartphones een alternatief voor een verbinding met het mobiele netwerk? Nee, daarvoor is de capaciteit van satellieten te klein. De functie is vooral bedoeld om in noodgevallen hulp in te kunnen schakelen.


Geactualiseerd: donderdag 17 oktober 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.