Overstappen telefoon abonnement: hier moet je op letten
Het is verstandig om regelmatig over te stappen. Op die manier profiteer je van de beste deals en bespaar je op abonnementskosten voor mobiel. Daarnaast zijn er nog enkele andere redenen om over te stappen. Hoe werkt overstappen en waar moet je op letten?
Ga snel naar:
- Hoe lang zit ik aan mijn mobiele telefoonabonnement vast?
- Wanneer kan ik mijn abonnement opzeggen?
- Wanneer mag ik mijn abonnement niet kosteloos opzeggen?
- Wanneer is overstappen verstandig?
- Nieuwe telefoon
- Wie zegt mijn huidige contract op als ik overstap?
- Mijn telefoonnummer meenemen: nummerbehoud
- Overstappen als je aanbieder de voorwaarden wijzigt
- Overstappen naar een andere internetprovider
- Hoe zit het met vaste telefonie
Hoe lang zit ik aan mijn mobiele telefoonabonnement vast?
Dat hangt van de overeenkomst af. De looptijd van het contract is maximaal 2 jaar. Er zijn drie looptijden, voor zowel abonnementen met telefoon als sim only-abonnementen. Je kunt kiezen uit maandelijks opzegbare contracten en contracten van 1 of 2 jaar. Daarna wordt het stilzwijgend steeds met een maand verlengd. De looptijd van het mobiel abonnement vind je terug op je contract. Wil je weten wanneer jouw huidige abonnement afloopt? Check dat in de app of op de website van jouw provider. Wil je een nieuw contract afsluiten? In onze vergelijker kun je filteren op contractduur.
Prepaid
Bij prepaid heb je geen contract en dus geen maandelijkse abonnementskosten. Je betaalt immers vooraf. Je kunt maandbundels kopen of zelf je prepaidtegoed opwaarderen. Bij een overstap komt dit te vervallen.
Wanneer kan ik mijn abonnement opzeggen?
Aanbieders mogen je niet langer dan 2 jaar aan het contract vasthouden. Is de vaste looptijd van je abonnement voorbij, dan heb je een maand opzegtermijn. Die maand gaat in op de dag dat je je abonnement opzegt. Zeg je je abonnement niet op, dan blijft het doorlopen totdat je het opzegt.
Wil je eerder van je contract af, dan kun je het afkopen. Je betaalt dan de kosten voor de tijd die het abonnement nog zou duren in één keer. Of: de kosten van een telefoon die bij het abonnement hoort en die je wilt houden. In je contract staat waarvoor je betaalt en hoeveel.
Wanneer mag ik mijn abonnement niet kosteloos opzeggen?
- De overheid voert een nieuwe regel in: de aanbieder verhoogt de prijs omdat er een nieuwe regel of wet van de overheid is, bijvoorbeeld een btw-verhoging. De aanbieder moet de btw aan jou doorberekenen. Dit is niet zijn eigen keuze. Daarom kun je het abonnement dan niet kosteloos opzeggen.
- Inflatiecorrectie: de aanbieder verhoogt de prijs omdat hij inflatiecorrectie toepast. Dit is een prijsverhoging met een percentage dat elk jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt vastgesteld. Wil de aanbieder een inflatiecorrectie toepassen, dan moet dit wel duidelijk in zijn algemene voorwaarden staan. En ook hoe vaak en wanneer inflatiecorrecties doorgevoerd worden.
Wanneer is overstappen verstandig?
Komt het einde van je mobiele contract in zicht, dan is het vrijwel altijd voordelig om over te stappen. Op Bellen.com vind je een volledig overzicht van abonnementen. In de vergelijkers staat het goedkoopste pakket bovenaan. Zo krijg je altijd de beste deal!
- Wil je een nieuwe telefoon, dan kun je die los kopen, of combineren met een abonnement. Voor de prijs maakt dat niet altijd uit, maar het voordeel van een telefoon met abonnement is dat je die in gedeelten kunt afbetalen (al dan niet in combinatie met een eenmalige betaling).
- Ben je tevreden met je telefoon, dan kun je overstappen op sim only. Daardoor kun je flink besparen op je abonnementskosten omdat daar meer providers actief zijn met scherpe aanbiedingen.
- Overstappen is aan te raden als jouw gebruik is veranderd en jouw huidige abonnement daar niet meer zo goed bij past. Vaak kun je bij een nieuw contract gebruik maken van aanbiedingen en kun je het pakket kiezen dat nu bij jou past.
- Overstappen is vrijwel altijd interessanter dan je abonnement verlengen. Vooral vanwege betere acties/hogere kortingen. De ACM doet regelmatig onderzoek naar naar dit soort onderwerpen. Uit de Telecommonitor van Q2 2023 blijkt dat er gemiddeld € 18,20 per maand betaald wordt voor mobiele abonnementen. In 2022 was dit € 16,80. 59% van de consumenten niet zegt te weten hoeveel zij zouden kunnen besparen bij een overstap. Ze geven aan dat een gemiddelde maandelijkse besparing van 7 euro of meer voor hen aanleiding kan vormen om over te stappen.
Contractwekker
Om te voorkomen dat je te laat bent met opzeggen / overstappen, is het verstandig gebruik te maken van onze gratis ContractWekker. Deze dienst stuurt je een automatisch mailtje op het moment dat je kunt overstappen.
Nieuwe telefoon
Wil je een nieuwe telefoon? Dat kan vaak al geregeld worden voordat het huidige contract is afgelopen. Bij de meeste providers kun je namelijk 120 dagen (4 maanden) voor de einddatum van je contract verlengen of overstappen. En dat kan handig zijn voor als je de nieuwe telefoon meteen nodig hebt.
Je verlengt het lopende contract. Dan kun je vaak al een nieuwe telefoon bestellen die meteen geleverd wordt. Terwijl de verlenging pas later officieel ingaat.
Dit geldt ook bij overstappen. Je kunt je nieuwe mobieltje dan gelijk gebruiken, maar het nieuwe abonnement gaat pas in op het moment dat je oude abonnement is afgelopen.
Wie zegt je huidige contract op als je overstapt?
De nieuwe provider zegt jouw contract op bij de huidige aanbieder.
Opzeggen is iets anders dan overstappen. Bij het opzeggen van een contract zeg je ook het gebruik van jouw mobiele nummer op. En dat willen de meeste mensen nu juist niet. Nummerbehoud regelt de nieuwe aanbieder bij het ontbinden van het contract met de oude aanbieder.
Mijn telefoonnummer meenemen: nummerbehoud
Het nummer is van jou. Je kunt het gewoon meenemen naar een nieuw contract. De telecomproviders regelen onderling het nummerbehoud.
Nummerbehoud bij prepaid
Bij prepaid heb je geen contractuele verplichtingen. Maar ook hier geldt dat het telefoonnummer van jou is. Je kunt het dus meenemen. Uitzondering, als het telefoonnummer verlopen of geblokkeerd is.
Hou er rekening mee dat het overgebleven beltegoed komt te vervallen bij een overstap met nummerbehoud. Alleen bij Odido is het mogelijk je beltegoed te behouden als je overstapt van prepaid naar een abonnement. Lees hier meer over nummerbehoud voor mobiel.
Overstappen als je aanbieder de voorwaarden wijzigt
Een aanbieder mag niet zomaar zijn voorwaarden wijzigen. Daar zijn ook voorwaarden aan verbonden.
- Je moet dit minimaal een maand van tevoren te weten komen
- De provider moet jou zo veel mogelijk persoonlijk informeren over de verandering. Bijvoorbeeld met een brief, e-mail of sms.
- Is de wijziging nadelig voor jou? Dan moet de aanbieder laten weten dat je het abonnement kosteloos kunt opzeggen (of kunt overstappen).
- En het moet duidelijk zijn hoe je kunt opzeggen. En tot wanneer je de tijd hebt.
- Reageer je niet, dan gaan de nieuwe voorwaarden gelden
Overstappen naar een andere internetprovider
Wil je overstappen naar een andere internetprovider? Ook dan moet je je contract uitdienen of het afkopen. Net als bij mobiele abonnementen kun je bij internetabonnementen kiezen tussen maandelijks opzegbare contracten en contracten van 1 of 2 jaar en heb je te maken met een opzegtermijn van een maand.
Hoe zit het met vaste telefonie
Vast nummer (zonder internet): alleen verkrijgbaar bij KPN, overstappen is hier niet aan de orde. Aanpassingen of opzeggingen kunnen bij KPN geregeld worden.
Heb je een vast nummer zonder internet en wil je dit omzetten naar een internet en bellen pakket (of alles in een)? Dan kun je het nummer meenemen en regelt de nieuwe aanbieder het beëindigen van het KPN-contract.
Heb je een pakket met internet en bellen? Dan regelt de nieuwe provider het meenemen van je telefoonnummer. Bij een heel klein aantal providers moet je zelf het contract bij de oude provider opzeggen. Doe dit als je de datum van de overstap weet. Alleen als je met een 'deel' overstapt (met bijvoorbeeld alleen telefonie of televisie) is dit niet het geval. En dan moet je zelf opzeggen.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.