Nummerbehoud - Mobiel telefoonnummer
Wil je geen nieuw telefoonnummer? Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen bij het overstappen naar een andere provider. Nummerbehoud is gelukkig goed geregeld tussen de telecomproviders. Het maakt dus niet uit of je via prepaid, met een abonnement of sim only belt. Het maakt ook niet uit of je bij je huidige provider van product wisselt of overstapt naar een andere aanbieder. Je nummer overzetten gaat snel en gemakkelijk!
Ga snel naar:
- Voorwaarden voor nummerbehoud
- Overstappen abonnement
- Wanneer kan nummerbehoud niet?
- Zeg niet zelf je contract op als je je telefoonnummer mee wil nemen!
- Overstappen van prepaid
- Wat kost nummerbehoud?
- Heb je een klacht over nummerbehoud?
- Vanaf wanneer kun je nummerbehoud aanvragen?
Voorwaarden voor nummerbehoud
- Je abonnement loopt binnenkort af of is al afgelopen. Dit geldt voor sim only en voor abonnementen in combinatie met een telefoon. Bekijk de informatie over de termijnen.
- Het contract staat op jouw naam.
- Je geeft bij het afsluiten van het nieuwe contract aan dat je je huidige nummer wilt behouden.
- Bij prepaid werkt dit vaak net anders, daar moet je meestal een formulier invullen en krijg je eerst een tijdelijk ander nummer (hoef je niet te gebruiken).
Bij prepaid heb je geen contract, overstappen met nummerbehoud kan binnen 10 werkdagen afgerond zijn.
Overstappen abonnement
- Kies een nieuwe aanbieder. Tijdens het aanvragen van het nieuwe contract kun je aangeven of je nummerbehoud wilt.
- De nieuwe aanbieder wil graag zeker weten of het nummer ook echt van jou is. Meestal krijg je een sms’je met een code die je op de website kunt invoeren. Zodra dit overeenkomt, wordt de overstap in gang gezet.
- De nieuwe aanbieder neemt contact op met je oude provider en zegt daar het abonnement op. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Sterker nog: dit moet je niet zelf doen!
- Op de afgesproken datum zet de oude provider het nummer over naar de nieuwe provider.
- De nieuwe provider koppelt jouw nummer aan de nieuwe simkaart die jij via de post hebt gekregen. Of geeft jou instructies als je voor een eSim hebt gekozen.
- Zodra de overstap is uitgevoerd, gebruik je jouw vertrouwde telefoonnummer.
- Kun je de nieuwe simkaart gebruiken? Dan is de oude simkaart overbodig.
- Je bent nu met nummerbehoud overgestapt naar een andere provider, met een nieuwe simkaart en een nieuw abonnement.
- Klaar.
Wanneer kan nummerbehoud niet?
Omdat nummerbehoud hetzelfde is als opzeggen, is het niet mogelijk om je telefoonnummer over te zetten als het contract van je huidige abonnement nog niet opgezegd kan worden. En je hebt een maand opzegtermijn als het contract wel afgelopen is.
Wil je je nummer toch eerder meenemen dan de einddatum van je contract? Dan kun je je contract afkopen. Je betaalt dan in één keer de abonnementskosten die de provider van jou zou krijgen tot en met de einddatum van je contract. Je houdt je dan immers niet aan de lengte van de afgesproken contractduur. Dat regel je dan zelf bij je huidige provider.
Providers kunnen nummers alleen overzetten als deze actief zijn op het mobiele netwerk. Het is dus niet mogelijk nummerbehoud aan te vragen als het telefoonnummer afgesloten is of geblokkeerd.
Zeg niet zelf je contract op als je je telefoonnummer mee wil nemen!
Zelf opzeggen is niet nodig. Dit wordt namelijk door de telecompartijen onderling geregeld. Heb je al wel opgezegd? Zorg dan dat je nummerbehoud uiterlijk zes werkdagen aanvraagt voordat je nummer wordt afgesloten. Neem voor de zekerheid contact op met de oude provider om te melden dat het nummer behouden moet blijven.
Overstappen van prepaid
Wanneer je van een prepaid simkaart overstapt naar een andere prepaid simkaart werkt dit anders dan bij een abonnement. Namelijk als volgt:
- Koop een prepaid simkaart/startpakket (vergelijk eerst alle mogelijkheden)
- Activeer de simkaart
- Vraag het nummerbehoud aan via de website van de nieuwe provider. Dit doe je door je simkaartnummer (ICC) in te voeren op de website van je nieuwe provider.
- Verwissel de simkaart
- Geniet van hetzelfde nummer
Wat kost nummerbehoud?
Als je je oude nummer mee wilt nemen naar een nieuwe provider, kost dat maximaal 10 euro. Sluit je het nieuwe abonnement af bij je huidige provider en wil je je huidige nummer blijven gebruiken? Dan kost dat niets.
Heb je een klacht over nummerbehoud?
Het kan voorkomen dat nummerbehoud geweigerd wordt. Informeer bij je oude en nieuwe provider wat de reden van afwijzing is. Ben je het niet eens met de opgegeven reden, dan kun je onderstaande stappen volgen:
- Dien een schriftelijke klacht in bij de aanbieder waar je naartoe gaat. Ga naar stap 2 als de betreffende aanbieder het nummer nog steeds niet overzet.
- Mocht je het er echt niet mee eens zijn, dan kun je naar de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) gaan. De SGC neemt dan je klacht in behandeling en neemt de procedure op zich. De behandeling van je klacht kost € 52,50. Je kunt dit (gedeeltelijk) terugkrijgen. Dit is afhankelijk van de uitspraak over het geschil.
Vanaf wanneer kun je nummerbehoud aanvragen?
Bij de meeste providers kan dit vanaf het moment dat de opzegtermijn van je huidige contract ingaat. Vaak is dit een maand. Er zijn uitzonderingen op die regel! Dan kan het wel eerder. Deze providers staan hieronder vermeld.
Provider |
Aantal dagen |
Kosten |
120 |
Gratis |
|
120 |
Gratis |
|
120 |
Gratis |
|
90 |
Gratis |
|
90 |
Gratis |
|
60 |
Gratis |
|
60 |
Gratis |
Meer informatie over overstappen en bekijk hier de sim only pakketten.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.