Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

De EU-landen volgens jouw mobiele provider

Waarschijnlijk weet je het wel, sinds juni 2017 kun je de Nederlandse bundels ook in de Europese Unie gebruiken, zonder extra kosten. Roamen tegen thuistarief. Weet jij zo in welke landen in Europa je zorgeloos kunt bellen en internetten? Vreemd genoeg wordt het aantal EU-landen in de telecomwereld nogal verschillend geïnterpreteerd. Want bij een aantal providers vallen niet alleen de lidstaten onder deze tarifering. Maar geldt dit voor meer bestemmingen. Dus zelfs als je ze zo op kunt lepelen, is het handig even te checken wat jouw provider doet. 

Zo rekent bijvoorbeeld alleen Vodafone Albanië en Turkije tot de EU-zone. Gelukkig geldt dat bij de meeste aanbieders ook voor Zwitserland (handig voor onderweg). Odido doet dit expliciet niet, behalve bij Unlimited Plus en Premium. Kortom, het kan verschillen! Bellen.com heeft onderzocht welke landen er per provider gedekt worden door je Nederlandse bundel.

Welke EU-landen kan ik roaming in mijn bundel gebruiken?

In welke landen kun je gratis roamen?

Gratis slaat in dit geval op het feit dat alle roamingtoeslagen binnen de EU zijn komen te vervallen. Binnen de Europese Unie betaal je hetzelfde als in Nederland. Al het verbruik wordt afgerekend met jouw Nederlandse bundels of tegoed. Je kunt in ieder geval 'gratis' roamen in alle 27 landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (maar niet in het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. In principe vallen eilanden(groepen) die onderdeel uitmaken van een land ook onder de regeling. Bijvoorbeeld de Balearen, de Azoren en de Canarische eilanden. Liechtenstein, Noorwegen en IJsland zitten in de 'Europese Economische Ruimte'. Daar geleden de EU-regels ook voor.   

Oekraïne wordt sinds 11 april 2022  tot  de groep Roam Like At Home landen gerekend. Dit hebben de Europese telecompartijen en MVNO's afgesproken met hun Oekraïense collega providers. Dus je belt, sms't en internet daar net zo als in Nederland. Dit is vrij uitzonderlijk omdat Oekraïne geen EU lid is. Bij Budget Mobiel, KPN, Lebara, Simpel, Vodafone, Youfone en Lycamobile wordt dit niet (meer) weergegeven, dus is het onduidelijk wat daar de situatie is.

Gratis roaming is beperkt tot je bundel

Kijk goed na wat er inbegrepen is in je abonnement. Velen hebben een bundel waar mobiel internetten is inbegrepen, vaak tot een bepaalde limiet. Dit geldt ook als je een minutenbundel hebt van bijvoorbeeld 200 minuten. Dus alleen wat in je bundel of abonnement zit is 'gratis' in de EU. Bel je in Nederland onbeperkt, dan is dat in de EU ook zo. Dat scheelt onverwachte kosten.

Onbeperkt internetten is niet onbeperkt over de grenzen. Heb je Unlimited in Nederland, in de andere EU-landen is het gebruik beperkt. Hier geldt een fair use policy voor, die is vastgelegd in de EU-regulering. Meer informatie lees je op onze Onbeperkt internet / Unlimited pagina.

Omdat de meeste mensen ongemerkt meer MB's gebruiken tijdens de vakantie hebben we een advies: gebruik zoveel mogelijk de gratis wifi van het hotel of camping. 

Wat als je boven je verbruikslimiet gaat?

Ga je over de bundel heen? Binnen de EU betaal je dan de tarieven die de eigen provider rekent voor het (Nederlandse) binnenland. Let vooral op als je veel grote bestanden wilt uploaden (of downloaden), zoals foto’s en filmpjes. Weet je de prijs niet? Zet dataroaming uit als de bundel op is. Of koop, net zoals in Nederland, een extra bundel.

Waar wel en waar niet roamen tegen thuistarief?

Er is regelmatig verwarring over welke landen met eventuele overzeese gebiedsdelen wél en welke niet bij de EU-lidstaten horen. En er zijn aanbieders die zelf een invulling geven aan de landen in 'hun' Europese Unie. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste uitzonderingen bij de grootste aanbieders:

Belangrijkste EU-uitzonderingslanden, bij wie wel

Landenlijst 50plus-mobiel.gif ben.gif budget-mobiel.gif hollandsnieuwe.gif kpn.gif lebara-mobile.gif odido.gif odido.gif simpel.gif simyo.gif vodafone.gif youfone.gif
Hello Plus
Premium
Abo
Albanië
Aland eilanden
Andorra
Ceuta
Faeröer Eilanden
Franse Antillen
Frans-Guyana
Franse Zuidelijke gebieden
Frans-Polynesië
Gibraltar
IJsland
Isle Of Man
Liechtenstein
Mayotte
Monaco
Noorwegen
Oekraïne
Réunion
San Marino
Svalbard en Jan Mayen
Turkije
Vaticaanstad
Verenigd Koninkrijk
Zwitserland

We hebben ook een overzicht gemaakt met alle aanbieders, bekijk hier het totaalplaatje. Staan hier nog echte vreemde zaken in? Ja, Lycamobile heeft een aantal nieuwsbief-roamingtarieven-eu.jpglanden niet in de tarievenoverzichten staan, dus weten we niet welke tarieven daar gelden. Dit geldt voor bijvoorbeeld Vaticaanstad. En bij Lebara prepaid kun je goedkoper in de overzeese gebiedsdelen bellen dan in bijvoorbeeld Frankrijk zelf (dit geldt voor bijvoorbeeld Frans-Guyana, omdat deze tarieven afwijken van de EU-tarieven staat dit niet in bovenstaand overzicht, wel in onze Buitenlandvergelijker. Bij Vodafone zijn er verschillen tussen prepaid en de abonnementen: in Turkije en Andorra betaal je met prepaid wel roamingkosten, met een abonnement niet. En bij Odido is het aantal landen in de EU-tarievengroep afhankelijk van het abonnement. 

Geen EU-landen, wel Europees

Er is een aanzienlijk aantal Europese landen dat (nog) niet bij de Europese Unie hoort, nooit gaat horen of niet wil horen. En waar je dus andere tarieven kunt betalen. Waar hebben we het dan over? Er zijn 5 kandidaat-lidstaten: Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Albanië. En 2 potentiële kandidaat-lidstaten: Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Landen die geen lid (meer) zijn: Andorra, Albanië, Groot-Brittannië, Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland. En er zijn 4 landen waarvoor de Roam Like at Home regels ook gelden. Drie daarvan horen bij de zogeheten 'Europese Economische Ruimte'. Dat zijn Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. In Oekraïne geldt Roam Like At Home ook, vanaf 11 april 2022. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 geen lid meer van de EU. Wat er precies gaat gebeuren met de roamingregels in het land is nog onbekend. Wel hebben KPN, Vodafone en Odido aangegeven dat de Roam Like at Home regels voorlopig gewoon blijven gelden.

Balearen? Azoren? Eilanden, wat hoort waar bij?

Veel mensen gaan naar een zonnig eiland op vakantie. Veel populaire bestemmingen horen bij de EU-landen en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Die eilanden hoeven niet eens voor de kust van Europa te liggen... en ja, de Franse Antillen vallen onder de Roam Like at Home regeling. De Nederlandse Antillen (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, St. Eustatius en Bonaire) daarentegen niet. Bekijk onderstaand overzicht:

Eilanden behorend bij de EU-landen
Kanaal Eilanden Alderney, Jersey, Guernsey, Herm, Sark
Franse Antillen Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin en
Guadeloupe (Desirade, Marie-Galante, Terre en Saintes eilanden )
Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden Saint-Paul en Amsterdam, Crozeteilanden, Kerguelen,
Adélieland (Frans Antarctisch gebied)
en de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan
Frans-Polynesië  o.a. Bora Bora en Tahiti
Portugal Azoren, Madeira
Spanje Balearen (Menorca, Majorca, Cabrera, Ibiza en Formentera),
Canarische Eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria,
La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife)

Let op!

  • Cyprus: in het Europese deel is de roaming gratis, maar kom je in de 'neutrale zone' of in het Turkse deel dan moet je betalen voor roaming.
  • Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten horen bij het Koninkrijk der Nederlanden maar vallen niet onder de Roam like at Home regeling. Dit geldt wel voor het Franse deel van Sint-Maarten, Saint-Martin.
  • Monaco: Je rijdt (of racet) er zo door heen, je roamt gratis op de Franse netwerken. Het mobiele netwerk van Monaco zelf is niet altijd gratis.
  • Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk) en Noord-Ierland: sinds 31 januari 2020 behoren ze door de Brexit niet meer tot de Europese Unie.
    Wat er precies gaat gebeuren met de roamingkosten is nog onduidelijk. Voorlopig gaat er op dat gebied niets veranderen.
  • Extra informatie op de website van de EU

Roaming buiten de EU?

Roaming buiten de EU, en dan vooral dataroaming, kan erg duur zijn. De Nederlandse aanbieders sluiten allemaal losse overeenkomsten met de buitenlandse providers. Prijzen kunnen fors verschillen. Dus controleer de tarieven die de providers rekenen voordat je buiten de EU op reis gaat. Je kunt alle landen met bijbehorende tarieven terugvinden in onze Buitenland vergelijking.

Vanuit Nederland bellen naar het buitenland?

Dan gelden andere tarieven! Vergelijk Bellen naar het buitenland.


Geactualiseerd: vrijdag 27 december 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.