Videobellen - voor- en nadelen van alle populaire apps
Soms is het leuker om iemand even te zien als je met elkaar belt. Er zijn verschillende apps waarmee je kunt videobellen vanaf je smartphone. Wist je dat je met apps als WhatsApp en Messenger kunt videobellen zonder een minuut van je belvolume te gebruiken? Het grote voordeel van deze apps is dat je ze gratis kunt gebruiken. De enige beperking is dat je gesprekspartner dezelfde app moet gebruiken. En uiteraard moet je toegang hebben tot een wifi- of 4G-netwerk. Lees hier alles over de apps, de voor- en nadelen en de eventuele kosten!
Aanbieders videobellen
Skype
Skype is een van de oudste apps waarmee je kunt videobellen. De app is beschikbaar voor Android, Windows en iOS. Met Skype kun je videogesprekken voeren met maximaal 100 deelnemers. Gesprekken met andere Skype gebruikers zijn gratis. Wil je bellen naar iemand die geen Skype gebruikt? Dan zijn er extra kosten aan verbonden.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: Maximaal 100
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Gratis voor Skype-gebruikers onderling.
- Je moet Skype software op je computer downloaden.
- Geen telefoonnummer nodig om te kunnen videobellen.
Whatsapp is in Nederland net zo ingeburgerd als sms dat vroeger was. Je kunt via deze app ook videobellen. De videobelfunctie van Whatsapp is geschikt voor maximaal 32 deelnemers per gesprek. Je kunt alleen videobellen met mensen die in je telefoonboek staan.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 32
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Groepsvideobellen is gratis mogelijk.
- Veelgebruikte app.
- Contacten uit je telefoonboek worden automatisch geïmporteerd.
- Bellen alleen mogelijk met mensen uit je contactenlijst.
Slack
Chat app Slack is erg populair onder zakelijke gebruikers. Deze app is ook beschikbaar voor je desktop, laptop of tablet. Videobellen is ook met de smartphone app mogelijk. Met Slack kun je alleen videobellen met mensen die in dezelfde ‘workspace’ als jij werken. Vaak zijn dit je collega’s. Videogesprekken kun je houden met maximaal 50 deelnemers tegelijk.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 50 (betaalde versie)
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Je kunt alleen groepsvideobellen met de betaalde versie van de app.
- Slack is een veelgebruikte app bij bedrijven. Waarschijnlijk hebben al je collega’s ook een account.
- Videobellen kan alleen met je collega’s. Mensen ‘van buitenaf’ kun je niet bereiken via Slack.
Microsoft Teams
Teams is de samenwerkings- en videobeltool van Microsoft. Het programma is inbegrepen bij verschillende Office pakketten en voornamelijk voor bedrijven bedacht. Met Teams kun je vergaderingen en videogesprekken houden tot 1000 deelnemers. Uit onderzoek blijkt dat Microsoft Teams en Zoom het meest worden gebruikt voor videogesprekken.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 1000.
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Groepsvideobellen is gratis.
- Geen telefoonnummer nodig.
Facebook Messenger
De eigen berichtenapp van Facebook heet Facebook Messenger. Met deze app kun je bellen en chatten. Het voordeel van Facebook Messenger is dat je geen telefoonnummer nodig hebt en kunt videobellen met mensen op verschillende apparaten. Je kunt met Messenger videogesprekken houden met maximaal 50 deelnemers.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 50
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Groepsvideobellen gratis.
- Je kunt met je smartphone videobellen naar iemand die op een laptop werkt.
- Om te bellen met Facebook Messenger heb je geen telefoonnummer nodig
Zoom
Met Zoom kun je tot 40 minuten lang videobellen met maximaal 100 deelnemers. Wil je langer dan 40 minuten bellen? Dan heb je de betaalde versie van de app nodig. Op 7-11-'22 kondigde de videobeldienst aan dat mail en agenda worden geïntegreerd. Daardoor hoef je niet naar andere diensten over te stappen voor mails en agendameldingen. Met de updates wil Zoom verder concurreren met Teams van Microsoft en Meet van Google.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 100 (gratis versie)
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Korte videogesprekken gratis.
- Tijdslimiet van 40 minuten op gratis gesprekken.
- Veel deelnemers mogelijk in een videogesprek.
Google Meet
Google Meet (tot april 2020 bekend als Hangouts) is de videobeldienst van Google. Je kunt video groepsgesprekken houden met maximaal 100 deelnemers als je een persoonlijk Google-account gebruikt. Voor zakelijke gebruikers is het aantal deelnemers afhankelijk van je Google Workspace-abonnement.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 100 (gratis versie).
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS, Linux en Android.
- Groepsvideobellen gratis en beschikbaar voor iedereen die een e-mailadres heeft.
- Je kunt videobellen met grote groepen.
Facetime
Deze app is alleen te gebruiken met Apple-apparaten zoals een iPhone. Facetime is een app waarmee je kunt videobellen en chatten met andere Apple-gebruikers. Je hebt geen telefoonnummer nodig en je kunt videogesprekken houden met maximaal 32 deelnemers. Als je verouderde software hebt, kun je alleen via audio deelnemen aan videogesprekken.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 32.
- Beschikbaar op iOS en macOS.
- Groepsvideobellen gratis.
- Alleen te gebruiken op Apple-apparaten met niet-verouderde software.
Whereby
Whereby is anders dan de andere apps. Je hebt hier namelijk geen account voor nodig. Je maakt een 'room' aan en via een URL kunnen je collega's deelnemen aan het gesprek. Met de gratis versie van Whereby kunnen maximaal 100 mensen deelnemen aan een gesprek. Wil je meer mensen uitnodigen? Dan kun je kiezen voor een betaald account.
Voor- en nadelen
- Aantal deelnemers: maximaal 100 bij een gratis account.
- Beschikbaar op Windows, macOS, en smartphones met iOS en Android.
- Groepsvideobellen is gratis mogelijk.
- Eenvoudig in gebruik; je hebt geen account nodig.
- Geen app nodig, Whereby werkt via je browser.
Signal
Signal noemen ze wel de privacyvriendelijke Whatsapp. Het is vrijwel dezelfde dienst, maar dan van een niet-commerciële organisatie die van donateurs leeft. Je data worden niet verzameld en de verbinding is helemaal beveiligd. In oktober 2022 heeft Signal aangekondigd te gaan stoppen met de ondersteuning van sms-berichten in haar Android-app.
Voor- en nadelen
- Eenvoudig.
- Veilig.
- Privacyvriendelijk.
- Maximaal aantal deelnemers videogesprekken: 40.
- De app werkt net als Whatsapp op de smartphone.
- Er is ook een desktopversie van Signal.
Keuzehulp privacy bij videobel-apps
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op haar website een keuzehulp voor 13 veelgebruikte videobeldiensten gepubliceerd. Daarbij is gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten. Zoals welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is. De derde versie dateert van 10-8-2020 en is volgens de AP voorlopig de laatste herziening.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.