Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Betaalapps voor je smartphone

Bij anderen om een achterstallige betaling vragen nadat je iets hebt voorgeschoten kan vervelend zijn. Deze gesprekken zijn verleden tijd als je gebruikmaakt van een betaalapp. Hoe werken ze en welke apps zijn er?

Ga snel naar:

Betaalapps voor op de smartphone

Een rekening delen en terugbetalen doe je gelukkig nu heel gemakkelijk met behulp van slimme apps. Zo voorkom je een hoop gedoe achteraf. Er zijn speciale betaalapps, maar de meeste banken bieden ook de optie om een betaalverzoek te versturen via de app. Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

Tikkie 

De inmiddels bekende app Tikkie werd in 2016 geïntroduceerd door de ABN AMRO bank. Deze gratis app werkt simpel. Je voert in Tikkie je rekeningnummer in, kiest het bedrag dat je terug wilt vragen en je Betaalapps Tikkiestuurt de ontvangers een betaallink via Whatsapp, Messenger of iMessage. De ontvanger klikt op de link en er verschijnt een iDeal-scherm. Op deze manier kan er betaald worden, ongeacht bij welke bank je zit.

Tikkie werkt ook met Siri (voor Apple-gebruiker), zodat je met je stem eenvoudig een betaalverzoek kunt aanmaken. Je kunt ook een QR-code gebruiken die de betaler kan scannen vanaf jouw scherm. De betaling wordt daarna via iDEAL afgehandeld. Zo hoef je geen IBAN-nummers uit te wisselen. Dat betekent echter niet dat het geld altijd direct op je rekening staat aangezien de app van de ABN AMRO is. Zit je zelf ook bij deze bank dan krijg je het dezelfde dag terug. Zit je bij een andere bank, dan krijg je het geld een werkdag nadat het overgemaakt is.

+ gratis, de app werkt met alle banken in Nederland, meerdere rekeningen koppelen, snel een betaalverzoek aanmaken en delen via alle kanalen, Siri-ondersteuning en QR-code.
- betalingen alleen dezelfde dag op je rekening als je ABN AMRO-klant bent.

Betaalverzoek via je eigen bank

Betaalapps Rabo betaalverzoekWist je dat je nu ook gemakkelijk via je betaalapp een betaalverzoek kunt sturen? Delen kan via Whatsapp, Facebook, SMS of andere sociale media. Dit kan net als bij de Tikkie-app naar alle ontvangers. Ook als ze ergens anders bankieren. Dit scheelt je een extra app te installeren op je mobiel. De hoogte van het betaalverzoek kan per bank enorm verschillen. Bij de Rabobank geldt bijvoorbeeld een maximaal betaalverzoek van 750 euro en bij de ING bank 5000 euro.

Een handig extraatje bij de Rabobank is dat je meteen kunt aangeven van hoeveel personen je geld terug moet krijgen. De app rekent dan meteen een totaalbedrag uit. Stel je hebt tijdens een gezellige borrelavond de volledige rekening voorgeschoten en krijgt nog geld van drie mensen. Je vult dit in en bij het totaalbedrag zie je wat je van iedereen (bij elkaar opgeteld) ontvangt. Voor de ING geldt dat je een betaalverzoek kunt aanmaken via Siri. Bovendien kun je de ontvanger het bedrag aan laten passen. Zo voorkom je dat iemand veel meer betaalt dan hij of zij heeft besteld.

+ gratis, direct een betaalverzoek aanmaken in de Bankieren-app, geld staat direct op je rekening bij welke bank de betaler ook zit.

Betaalapps applepayApple Pay

Apple Pay werd al in 2014 aangekondigd, maar is sinds 11 juni 2019 ook in Nederland te gebruiken. De ING Bank is de eerste Nederlandse bank die het aanbiedt. Apple Pay is de betaaldienst van Apple en is beschikbaar op iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Je koppelt je pinpas via de Wallet app aan je iPhone. Vervolgens kun je middels de NFC Chip in je iPhone contactloos betalen alsof het een pinpas is. Elke betaling verifieer je met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of de draagdetectie van de Apple Watch. Hierdoor is het ook bij bedragen boven de 25 euro niet langer nodig om een pincode in te voeren. Apple Pay werkt alleen als je een iPhone 6 of nieuwer hebt. Bijna alle Nederlandse banken bieden Apple Pay aan.

+ Je hoeft je pinpas niet bij je te hebben om te betalen.
+ Ook bedragen boven € 25 kunnen zonder pincode worden afgerekend.

- De dienst is alleen te gebruiken voor mensen die Apple producten gebruiken. 

Google Pay

Google Pay is sinds eind 2020 beschikbaar in Nederland via de bankierapps van de verschillende banken. De losse Google Pay-app werd in 2021 in Nederland geïntroduceerd. Je koppelt je pinpas via de Wallet app aan je Android-telefoon. Gebruikers kunnen hun bankgegevens invullen en in de app een creditcard of bankpas toevoegen. Vervolgens kun je door middel van de NFC Chip contactloos betalen alsof het een pinpas is. Dit kan alleen als je bank Google Pay ondersteunt. 

+ Je hoeft je pinpas niet bij je te hebben om te betalen.

Conclusie betaalapps

Gebruik je eigen bank betaal-app (zoals Rabobank of ING) voor een betaalverzoek als je graag direct het geld op je rekening wilt hebben. Snel en gemakkelijk! Bijkomend voordeel is dat je geen extra app hoeft te installeren op je telefoon. Heb je meerdere rekeningen bij verschillende banken dan is de app Tikkie handig om te gebruiken. Dit soort apps zorgt ervoor dat onderling afrekenen een stuk overzichtelijker is geworden. Je hoeft zelf geen rekeningnummer meer te noteren en je ziet snel wie er al betaald heeft.


Geactualiseerd: maandag 26 februari 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.