Wat kost mobiel bellen naar 0900-nummers?
Bellen met 0900-nummers heel erg duur? Dat was ooit zo. Maar nu niet meer. Telecomproviders mogen zelf geen extra kosten meer rekenen voor het bellen naar 0900-nummers. Het bellen moet hetzelfde kosten als bellen naar een 'normaal' vast nummer. Maar de kans is groot dat je wel extra moet betalen. En dat mag. Hoe zit dat?
Ga snel naar:
- Wat zijn 0900-nummers?
- Wat kost bellen naar een 0900-nummer?
- Misleiding met 0900-nummers
- Bellen naar het buitenland
- Geen extra kosten voor klantenservice
Wat zijn 0900-nummers?
Telefoonnummers die beginnen met 0900 zijn zogenaamde servicenummers. Ze worden vaak gebruikt als informatienummer of als klantenservice-nummer van bedrijven. Ook inbelnummers beginnen met 0900. Met inbelnummers kun je (vaak) goedkoper bellen naar het buitenland. Je toetst dan eerst het inbelnummer (0900-nummer) voor het betreffende land, en daarna voer je het telefoonnummer in waar je naartoe wilt bellen.
0900-nummer kosten
Bel je naar een telefoonnummer dat begint met 0900, 0906, 0909 of 18? Dan betaal je meestal extra kosten. Je betaalt namelijk ook voor de dienst die het bedrijf via het nummer levert. Bijvoorbeeld een doorschakeldienst of belspel. Voor betaalde informatienummers gelden daarom regels.
Als je een informatienummer belt, hoor je eerst wat het kost. Je betaalt pas nadat je deze informatie hebt gekregen. Vind je het tarief te hoog, dan kun je nog ophangen. Hoeveel je betaalt hangt af van het informatienummer en je abonnement. Je betaalt 2 tarieven:
- Het beltarief: dit zijn je gebruikelijke belkosten. De hoogte hangt af van je abonnement. Weten wie het laagste tarief per minuut hanteert? Vergelijk de beltarieven van alle providers
- Het informatietarief: dit bedrag betaal je voor de informatie of de dienst. Bijvoorbeeld een doorschakeldienst of een belspel. Het bedrijf achter het informatienummer bepaalt de hoogte van het informatietarief. Hij kan een bedrag per minuut of per gesprek rekenen. Soms is er ook een starttarief. Je betaalt dit bedrag via je telefoonrekening.
In het verleden brachten telecomproviders daarbovenop nog extra kosten in rekening, voor het bellen met een 0900-nummer. Dat mag niet meer. Er geldt eenzelfde tarief als voor bellen naar 'normale' nummers.
Misleiding met 0900-nummers
Er is een aantal bekende trucs:
- Zoek je een telefoonnummer via een zoekmachine? Vergelijk dan meerdere zoekresultaten, vooral als daar betaalde nummers bij staan. Vrijwel alle bedrijven hebben een gratis klantenservice nummer voor hun (eigen) klanten, of je betaalt het tarief voor bellen naar een vast nummer.
- Het oneigenlijke gebruik van een 0900-nummer. De aanbieder van het servicenummer gebruikt het nummer voor een andere dienst dan waarvoor het bedoeld is. En rekent daarvoor aanzienlijke kosten per minuut.
Voorbeelden misleiding
- Er zijn ondernemers die misbruik maken van het feit dat veel partijen hun klantenservice telefoonnummer niet makkelijk vindbaar hebben gemaakt. Zoek je via internet naar zo'n nummer en vind je een 0906 of 0908 nummer? Zoek dan eerst even verder. Want vaak is het gevonden 0906 nummer eigendom van een dure doorschakeldienst. Hier wordt wel op gecontroleerd, maar toch, wees gewaarschuwd! De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft bijvoorbeeld op 21 februari 2022 twee 0906-nummers (voorlopig) geblokkeerd. Als je die nummers belde kon je de indruk hebben dat je de Belastingtelefoon van de Belastingdienst belde. Maar deze diensten kosten 90 en 100 cent per minuut, terwijl de Belastingtelefoon gratis bereikbaar is via 0800-0543. Deze nummers zijn op 18 mei 2022 ingetrokken door ACM. Als je zelf slachtoffer bent geworden van dit soort misleiding, meld dit dan bij de ACM.
- Het oneigenlijke gebruik van een 0900-nummer. De ACM neemt klachten hierover erg serieus en grijpt ook in. Melden heeft zin. Op 6 april 2022 werden bijvoorbeeld twee nummers waarvoor dit gold uit de lucht gehaald.
Nieuwe regelgeving in de strijd tegen misleiding
Op 16 december 2022 heeft de ACM de regelgeving aangescherpt. Hierdoor moet bijna onmogelijk worden mensen onbewust dit soort diensten te laten gebruiken. De ACM gaat dit actief controleren.
- Bellers moeten (nog) beter geïnformeerd worden
- Er mag niet meer worden doorgeschakeld naar 0800-nummers
- Er mogen geen (extra) kosten in rekening gebracht worden voor doorschakelingen naar 0900 en 0909 nummers
- Een gesprek dat doorverbonden wordt via een 18ZY nummer mag maximaal € 10 kosten
- Advertenties mogen niet meer misleidend zijn
Bellen naar het buitenland
Door inbelnummers te gebruiken bel je vaak goedkoper naar het buitenland. Vooraf wordt vermeld hoeveel dit per minuut kost. Inbelnummers worden vaak gebruikt voor conference calls met meerdere deelnemers, die verspreid zijn over verschillende landen. Wil je bellen naar het buitenland zonder gebruik te maken van inbelnummers? Op onze pagina 'Bellen naar het buitenland' vind je alle tarieven.
Geen extra kosten voor klantenservice
Bedrijven mogen sinds 2017 geen extra kosten (meer) rekenen voor bellen naar een klantenservice. De beller betaalt dus alleen het normale beltarief. Let op: dit geldt alleen wanneer je klant bent van het bedrijf wiens klantenservice je belt. Maakt niet uit of je een bestaande of nieuwe en doorlopende of eenmalige klant bent. Bedrijven die in principe geen eigen klanten hebben (bijvoorbeeld omdat ze fungeren als tussenpersoon) kunnen daarom wel een vergoeding vragen als je hun eigen nummers belt, zodat ze het bieden van de service kunnen bekostigen.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.