Apple iPhone 3G review
Wil je de Apple iPhone 3G kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Apple iPhone 3G. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.
-
- Besturingssysteem
- iOS
-
- Schermdiagonaal
- 3.5 inch
-
- Intern geheugen
- 8 GB
-
- Werkgeheugen
- 0
-
- 4G
- Nee
-
- 5G
- Nee
-
- Selfie camera
- Nee
-
- Foto camera
- 2,0 megapixel
-
- Gesprekstijd
- 10 uren
-
- Standby-tijd
- 300 uren
-
- Introductie
- 3e kwartaal 2008
Toen de oorspronkelijke iPhone halverwege 2007 uitkwam, deed het toestel veel stof opwaaien, met name in Amerika. Het gebruik van een touchscreen was voor die tijd niet ongewoon en een minimalistich design was ook wel vaker voorgekomen. Apple was echter de eerste fabrikant die het voor elkaar kreeg om de touchscreen buiten de zakelijke markt populair te krijgen. De eerste variant is nooit officieel in Nederland uitgekomen, maar de opvolger, die gelukkig wel over UMTS en HSDPA beschikt, is hier in de zomer van 2008 gelanceerd. Voor aanstaande zomer is een software update gepland die een hoop nieuwe functionaliteiten belooft. Meer dan genoeg reden om de Apple iPhone nog maar eens grondig onder de loep te nemen!
iPhone OS 3.0
Apple heeft in een persconferentie op 17 maart jongstleden bekend gemaakt wat de nieuwe software update zoal aanpakt. De belangrijkste wijzigingen zijn de toevoeging van MMS ondersteuning, stereo Bluetooth, een volledige copy/paste functie en het kunnen typen van e-mails en sms'jes als het scherm een kwartslag gedraaid is. Het is ook niet onwaarschijnlijk dat de update er ook voor zal zorgen dat de batterij langer mee zal gaan omdat software efficienter van de aanwezige capaciteit gebruik zal gaan maken. Want hoewel het dit keer om een grote wijziging van de inhoud gaat, software updates voor mobieltjes zijn zeker niet ongewoon en worden vooral gebruikt om bestaande foutjes uit het systeem te halen, met name bij toestellen die nog lang na de introductie blijven verkopen.
En het moet gezegd worden: de iPhone is niet zonder reden een erg populair mobieltje. Want hoewel er voordelige alternatieven zijn van bijvoorbeeld LG en Samsung, is de iPhone kwalitatief gezien toch vaak de betere telefoon. Dit heeft vooral te maken met de bediening: op geen enkel moment bestaat het gevoel dat je toch wat meer 'echte' knoppen had willen hebben. Het scherm reageert erg direct op de bewegingen die je maakt, het voelt alsof je niet het scherm aanraakt, maar de inhoud zelf. Ook het typen gaat erg goed, beter dan je normaal gesproken van een touchscreen telefoon zou mogen verwachten.
iPhone Apps
Dit maakt de iPhone één van de meest eenvoudige mobieltjes om te bedienen, wat natuurlijk erg knap is voor een telefoon met slechts een paar knoppen. Vaak zijn het alleen de meest basic mobieltjes die eenvoudig zijn in het gebruik, de iPhone is zeker geen uitgekleed toestel. Doordat het makkelijk is nieuwe Apps te ontwikkelen zijn er inmiddels duizenden beschikbaar in de App Store, waar ze gratis of tegen geringe betaling gedownload kunnen worden. Vaak zijn dit handige tools die het makkelijker maken om websites zoals Teletekst en Buienradar te bekijken, maar vaak genoeg zitten er ook hele innovatieve programmaatjes of spelletjes in die je op andere telefoons (zoals die met Symbian of Windows als besturingssysteem) niet zo snel tegen zal komen.
Alle Apps die gedownload zijn komen op het startscherm te staan. Op het moment dat dit er meer dan 16 zijn (plus de 4 die altijd zichtbaar zijn) komen deze op een tweede startscherm te staan. Hier komt echter een mankement van het Apple besturingssysteem aan het licht: zodra er meer toepassingen op de telefoon staan worden deze allemaal als het ware op hetzelfde scherm gedumpt, alsof alle programma's die op je computer staan alleen vanaf het bureaublad toegankelijk zijn. Een fanatieke gebruiker van Apps heeft zo al snel vijf verschillende startpagina's.
Hier wordt ook duidelijk dat de Apple iPhone geen echte smartphone is, zoals de telefoons met Symbian S60 of Windows Mobile dat wel zijn. De iPhone is wel een telefoon die erg veel kan, maar een open systeem heeft het nog lang niet. Er valt bijvoorbeeld maar erg weinig naar eigen smaak in te stellen of te wijzigen. Zelfs simpele zaken als het kiezen van een eigen ringtone of het maken van een playlist kunnen niet zonder dat er een speciale App gedownload moet worden of dat de computer aan moet om iTunes te gebruiken. Op het internet zijn er genoeg oplossingen te vinden om de telefoon te hacken, zodat deze wel wat flexibeler gemaakt kan worden. Maar het is natuurlijk vreemd dat dit überhaupt nodig moet zijn.
Voor wie interessant?
Er is nog steeds een duidelijke scheiding te maken tussen smartphones en niet-smartphones. Ook de gebruikers verschillen, de eerste categorie ziet de telefoon als een verlengstuk van de computer: er moet zoveel mogelijk zelf ingesteld en geïnstalleerd kunnen worden. Dat de menu's dan wat minder overzichtelijk zijn is vaak niet zo'n probleem. De tweede groep gebruikers wil daarentegen het liefst een gebruiksvriendelijke telefoon die een aantal zaken gewoon erg goed kan en niet moelijk doet over elke optie. De iPhone is duidelijk een telefoon uit die laatste categorie en waarschijnlijk ook één van de beste die we ooit gezien hebben. Het is dan ook niet vreemd dat het toestel een blijvende indruk heeft gemaakt op de gehele markt van mobiele telefoons in de afgelopen paar jaar. Met OS 3.0 hoopt Apple die positie ook de komende tijd vast te houden.