Review Doro PhoneEasy 740 incl.video
Wil je de Doro PhoneEasy 740 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Doro PhoneEasy 740. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.
-
- Besturingssysteem
- Other
-
- Schermdiagonaal
- 3.2 inch
-
- Intern geheugen
- 0
-
- Werkgeheugen
- 0
-
- 4G
- Nee
-
- 5G
- Nee
-
- Selfie camera
- Nee
-
- Foto camera
- 5,0 megapixel
-
- Gesprekstijd
- 12 uren
-
- Standby-tijd
- 350 uren
-
- Introductie
- 2e kwartaal 2013
In april bracht Doro, een Zweedse fabrikant gespecialiseerd in het maken van telecom producten voor senioren, de eerste senioren smartphone op de markt, de Doro PhoneEasy 740. De toestellen van Doro hebben vaak functionaliteit die zich voor het grootste gedeelte richt op gebruikers die minder goed zien en/of horen en soms wat meer hulp nodig hebben. Bellen.com ontving een testexemplaar en schreef er een review over. Geen zin om te lezen? Kijk hier onze video review.
Seniorendoelgroep
Senioren vertegenwoordigen een brede doelgroep. Maar wat is de definitie van een senior? Stel deze vraag aan mensen van verschillende leeftijden en je krijgt verschillende antwoorden. Het doel van de PhoneEasy 740 is om de gebruiker in een zo veilig mogelijke en gebruiksvriendelijke omgeving gebruik te laten maken van een smartphone. Dit in tegenstelling tot de huidige generatie smartphones die tegenwoordig zo bol van de functionaliteit staan, dat het zelfs voor niet senioren niet altijd meer te behappen is waar welke apps staan en welke op de achtergrond draaien en informatie versturen.
Inhoud pakket
De verpakking waarin de Doro PhoneEasy 740 geleverd wordt, ziet er goed verzorgd uit. De inhoud van de doos is ook prima in orde. Deze bevat een dockingstation, een halskoord, een headset, een 4GB MicroSD geheugenkaart en een duidelijke handleiding. Daarnaast kun je 2 jaar lang gratis gebruik maken van de Doro Experience Online Manager, waarmee je de telefoon op afstand kunt aanpassen.
Hardware PhoneEasy 740
De telefoon voelt zeer degelijk aan. De achterkant is voorzien van een antislip rubbercoating. Het toestel zal hierdoor niet snel uit je handen glippen. Qua degelijkheid doet het toestel denken aan de onverwoestbare Nokia’s van een aantal jaren geleden. Het toestel heeft naast een on-screen toetsenbord ook een numeriek T9-keyboard. Het uitschuiven van dit toetsenbord gaat soepel en voelt degelijk aan. De toetsen liggen iets verzonken en voelen stroef aan.
Het touchscherm meet 3,2” en heeft een resolutie van 320 x 480 pixels. Onderaan het scherm bevinden zich 5 buttons: OK, sub- of contextmenu, terug, home en navigeren/bladeren. De functie van de knoppen is duidelijk af te leiden aan de icoontjes. Het contrast en de helderheid van het scherm zijn in te stellen. De tekstbuttons op het scherm zijn van behoorlijk formaat en kunnen zelfs nog een slag groter ingesteld worden.
Aan de achterkant van het toestel zien we de speakergrill, de lens van de 5 MP camera, de LED-flitser en de hulpknop (of panic button). De LED-flitser doet ook dienst als zaklamp, de camera kan ook als vergrootglas fungeren. Aan de rechterkant van het toestel bevinden zich de volumeknoppen en de camerabutton. Aan de linkerkant bevinden zich de button om het scherm te activeren/deactiveren (tevens button voor een popup-menu met snelfuncties) en ingangen voor de headset en micro-USB.
Onder de accu bevindt zich een sleuf voor de simkaart en een sleuf voor een externe geheugenkaart. De accu heeft overigens een capaciteit van 1450 mAh, wat een stand-by tijd van 12,5 dag zou moeten opleveren. Het toestel werkt met een grote ouderwetse simkaart.
Bij een gemiste oproep of ingekomen bericht, licht de groene LED links bovenin het scherm op. De rode LED rechts knippert alleen tijdens laden.
Instellen telefoon
Voor het instellen van de telefoon loop je de eerste keer stap voor stap door de instellingen. Als je bij het aanmaken van een gratis Doro Experience account aangekomen bent, kun je opgeven of je voor het versturen van e-mail van een Doro e-mailadres gebruikt wilt maken. Je krijgt in dat geval een gratis e-mailadres van Doro (@doromail.com). Heel handig, want op die manier hoef de gebruiker niet eerst het eigen e-mail instellingen in te voeren. Na registratie kan er gelijk e-mail vanaf de PhoneEasy verstuurd worden. Mocht je toch je eigen e-mailadres willen gebruiken, dan kan dat ook.
Tijdens het instellen wordt er toestemming gevraagd voor de GPS-locatiebepaling van het toestel. Deze locatie wordt gebruikt in het geval dat de noodknop gebruikt wordt. Hierover verderop in deze review meer.
HD-voice
De PhoneEasy 740 maakt gebruikt van HD-voice of wideband audio. Dit is een techniek die zorgt voor een betere geluidskwaliteit, ook wanneer je belt in de speakerstand. HD-voice werd tot dusver vaak alleen voor IP-telefoons gebruikt. Dat deze techniek nu in deze smartphone wordt gebruikt, maakt de Doro PhoneEasy 740 vrij uniek.
Hearing Aid Compatible (HAC)
Wanneer bepaalde mobiele telefoons gebruikt worden in de buurt van hoorapparaten, kan het voorkomen dat er een zoemend, brommend of jankend geluid te horen is. Om gebruikers te helpen bij het vinden van mobiele telefoons die compatibel zijn met hun hoorapparaten, heeft de draadloze telefoonindustrie de zogenaamde T- en M-waarden ontwikkeld. De Doro PhoneEasy 740 heeft een T4- en M3-waarde, wat aangeeft dat het toestel HAC-compatible is met veel hoorapparaten. Dit zou de bruikbaarheid van dit toestel voor de dragers van hoorapparaten moeten verbeteren.
Software
Standaard is de PhoneEasy 740 uitgerust met functies en apps die veelal ook op niet-senioren smartphones te vinden zijn. Naast de FM-radio is er webradio, met hierin een selectie van Nederlandse webcasts. Daarnaast een internet browser en een selectie van mobiele site versies van de Telefoongids, NS, De Telegraaf en de Volkskrant die onder Favorieten te vinden zijn. Handige hulpjes zijn het vergrootglas, de zaklamp en de rekenmachine. Voor geheugensteuntjes kunnen het alarm, de agenda en de dagelijkse reminder-app gebruikt worden.
In de meegeleverde gebruiksaanwijzing wordt in duidelijke stappen uitgelegd hoe alle functies werken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om hulp op afstand via de klantenservice van Doro in te roepen.
Doro Experience Manager
De online Experience Manager van Doro is de online beheeromgeving van de telefoon en kan gratis gebruikt worden. Bijna alles is op afstand aan te passen, van het toevoegen van contacten en herinneringen tot aan het installeren van apps aan toe. Het is niet mogelijk om de instellingen van de telefoon op afstand te wijzigen. Je kunt dus niet zomaar het geluid van de mobiel op afstand wat harder zetten.
ICE-noodinformatie
Binnen contacten bevindt zich een rode ICE-button. De afkorting ICE staat voor In Case of Emergency en bevat een opsomming van informatie die in geval van nood van levensbelang kan zijn. ICE is een in 2005 gestart initiatief om bezitters van een mobiele telefoon ertoe te bewegen medische informatie en contactgegevens van familie in het telefoonboek van hun telefoontoestel onder de naam ICE op te slaan. Hulpverleners kunnen deze lijst langs bellen als de eigenaar van de mobiel bij een ongeluk betrokken raakt.
Op de PhoneEasy 740 kan ICE-informatie als persoonlijke gegevens, contactpersonen, conditie, allergieën, bloedgroep, medicijnen e.d. ingevoerd worden via Contacten > ICE.
De hulpknop
De hulpknop, ook wel panic-button genoemd, ligt iets verzonken in de achterkant van het toestel. Als deze knop 2 keer binnen een seconde of langer dan 3 seconden ingedrukt wordt, komt er een proces op gang. Uit de nummerlijst wordt de eerste contactpersoon gebeld. Deze nummerlijst bevat telefoonnummers (via Instellingen > Assistentie > Nummerlijst toe te voegen) van contactpersonen die in geval van nood gebeld moeten worden.
Wordt de noodoproep naar de eerste contactpersoon binnen 25 seconden niet beantwoord, dan wordt het tweede nummer uit de lijst gebeld. Wordt de oproep beantwoord, dan wordt het toestel in de handsfree-modus gezet, waardoor de luidspreker op achterkant wordt geactiveerd. Het volume dat bij deze modus hoort is zeer luid, wat in noodsituaties van groot belang kan zijn.
Naast de hulp oproep worden er ook SMS-berichten verstuurd met een, zelf op te stellen, hulptekst en een extra SMS met locatiegegevens van het toestel. Hierin staat een link met GPS-coördinaten die verwijst Google maps. Bij activering van deze link tijdens het testen, werd deze door de ontvangende telefoon consequent naar Google.com verwezen, niet naar Google Maps. Dit is echter een fout van de ontvangende telefoon, maar niettemin jammer.
Het is aan te raden om na het instellen van de functie en het invoeren van de telefoonlijst de functie achter de hulpknop een keer uit te proberen om er zo vertrouwd mee te raken.
Contacten overzetten
Er is helaas geen functie waarmee alle contacten in één keer vanaf een andere mobiele telefoon op de Doro PhoneEasy 740 geïmporteerd kunnen worden. Wel kunnen er vCards met contactgegevens via Bluetooth op de PhoneEasy 740 geïmporteerd worden. Als er veel contacten ingevoerd moeten worden dan is het aan te raden dit handmatig via de online Doro Experience Manager te doen.
Berichten
Berichten opstellen en verzenden via e-mail of sms is overzichtelijk. Het invoeren van tekst met het on-screen toetsenbord kan even wennen zijn. De toetsen zitten namelijk dicht op elkaar. Daarnaast kan de invoer ook met behulp van het numerieke T9-toetsenbord.
Op de site van Doro valt te lezen dat er plannen zijn om een vereenvoudigde Facebook app uit te brengen. Deze zogenaamde Friends-app, wordt volgens Doro in augustus via een update beschikbaar gesteld.
Foto's en bestandsoverdracht
De foto's die de 5 megapixel camera aflevert, zijn redelijk goed. Bestanden overbrengen naar een computer kan door het toestel aan te sluiten met behulp van de USB-kabel. Via de Verkenner kunnen de bestanden van telefoon naar PC worden gesleept.
Net even iets anders
Een aantal zaken werken op de PhoneEasy iets anders dan je wellicht van andere toestellen gewend bent. Zo reageren de volumeknoppen die rechts op toestel zitten niet als je ze indrukt. De knoppen werken alleen als je in de menu-instelling Geluid zit. Dit is waarschijnlijk om te voorkomen dat je het toestel per ongeluk op mute zet. Daarnaast is het ook handig om te weten dat het maximum volume van de PhoneEasy 740 harder is dan op de meeste toestellen het geval is. De knoppen werken overigens ook als je het geluidsvolume tijdens een oproep harder of zachter wilt zetten.
Ook het instellen van de trilstand werkt net even iets anders dan op andere telefoons het geval is. Normaliter verwacht je als bij het verlagen van het volume tot nul automatisch in de trilstand terecht te komen. De stille modus geeft echter alleen trilling als je dit onder Geluid > Type waarschuwing hebt ingesteld. Het activeren van de stille modus gaat het snelst door de knop aan de linkerkant van toestel wat langer in te drukken. Hierdoor komt het on-screen menu in beeld met de opties uitschakelen, stille modus en vliegtuigmodus.
Heb je een alarm of wekker ingesteld, dan is het wel zaak om de telefoon aan te laten staan. In tegenstelling tot wat bij een Nokia standaard het geval is, werkt het alarm niet als de telefoon uitstaat. Wil je ’s nachts niet gestoord worden, maar toch door je alarm gewekt worden, dan kun je in plaats van de telefoon uit te zetten het toestel in de vliegtuigmodus zetten. Door lang op de scherm aan/uit knop aan de linkerkant van het toestel te drukken, verschijnt er een menu waarin deze optie staat.
Apps en Google Play Store
Ondanks dat het besturingssysteem Android is, kunnen er geen apps uit de Google Play Store gedownload worden. Dit is een keuze van fabrikant Doro. De hoeveelheid aan apps die in de Play Store te vinden is, zou de gemiddelde gebruiker uit de doelgroep waarschijnlijk alleen maar afschrikken. Daarnaast zou er dan ook aan het doel van de mobiel voorbij gegaan worden. Toekomstige apps worden via Doro Selections beschikbaar gesteld.
Conclusie
Met de PhoneEasy 740 kan de gebruiker zelf de mate van functionaliteit op het toestel instellen. Zelfs als alle functionaliteit op het toestel is ingesteld, blijft het toestel overzichtelijk en kun je van een zeer complete en toegankelijke smartphone spreken.
Met de PhoneEasy 740 heeft Doro een zeer complete smartphone afgeleverd. Een robuust toestel met functionaliteit die is toegesneden op de doelgroep. Daarnaast biedt de PhoneEasy 740 fors meer functies in vergelijk met een dumbphone uit dezelfde prijsklasse. Hierbij springen de hulpknop en de lijst met ICE-gegevens er het meest uit. Ook het op afstand hulp bieden met de Doro Experience Manager geeft het toestel een meerwaarde.
De adviesprijs van het toestel is € 249,-. Er zijn op het moment weinig tot geen aanbieders die het toestel in combinatie met een abonnement op de markt brengen. Hiervoor is de markt gewoonweg niet groot genoeg. Aan de andere kant, de adviesprijs van de Doro PhoneEasy 740 is ook weer niet zo hoog dat je hem om die reden zou moeten laten liggen. Het goedkoopst bel je dan met de sim only abonnementen van Tele2.