Review Nokia Lumia 1520 phablet
Wil je de Nokia Lumia 1520 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia Lumia 1520. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.
-
- Besturingssysteem
- Windows
-
- Schermdiagonaal
- 6 inch
-
- Intern geheugen
- 32 GB
-
- Werkgeheugen
- 2 GB
-
- 4G
- Ja
-
- 5G
- Nee
-
- Selfie camera
- 1,2 megapixel
-
- Foto camera
- 20,0 megapixel
-
- Gesprekstijd
- 25 uren
-
- Standby-tijd
- 772 uren
-
- Introductie
- 4e kwartaal 2013
De Lumia 1520, sinds februari dit jaar op de Nederlandse markt, is de tweede Lumia phablet van Nokia. Ondanks dat het toestel al een tijd uit is, zijn er in de Lumia range nog geen toestellen die dezelfde specificaties hebben. Bellen.com testte het toestel en schreef er een review over.
De Lumia 1520 zal tevens de laatste phablet zijn waar het merk Nokia op prijkt. Met het uitkomen van de Lumia 535 op 10 november is de naam Nokia definitief vervangen door Microsoft. Alle apps in de Store waarin de naam Nokia voorkomt, worden op het moment vervangen door de naam Lumia. Alle nieuwe Lumia smartphones zullen de naam Microsoft Lumia krijgen.
De eerste phablet die Nokia uitbracht, was de Lumia 1320. Ondanks dat de release van beide toestellen niet ver uit elkaar ligt, is deze op het schermformaat van 6” na, niet te vergelijken met de Lumia 1520.
De accu heeft een capaciteit van 3400 mAh, waarmee je bij normaal gebruik met gemak de twee dagen haalt. Het standaard intern geheugen van 32 Gb is met een microSD-kaart uit te breiden. De Lumia 1520 heeft, net als de Lumia 930, een 20 MP PureView camera met Dual LED Flash. De optie om naast de 5MP variant ook een DNG van 16MP te maken, kon pas na het installeren van de WP 8.1 update aangegeven worden. De resolutie en opties voor het maken van de foto’s zijn hetzelfde als die van de Lumia 930 (zie de review).
Uiterlijk
De Lumia 1520 heeft een unibody waarvan de randen wederom minimaal zijn. Naast de matte zwarte versie, is het toestel verkrijgbaar in glanzend geel, rood en wit. De 6” afmeting van het scherm zal voor de meeste handen te groot zijn om het scherm met één hand te kunnen bedienen.
Aan de achterzijde zit de bult waarin cameralens is weggewerkt. Ik vraag mij werkelijk af hoe de rand en de lens zelf er na een half jaar zonder hoesje zal uitzien. De lens lijkt voor een groot deel contact te maken met de ondergrond waarop het toestel ligt, waardoor de lens makkelijk krassen kan oplopen.
Ondanks dat het toestel degelijk in elkaar zit, zou ik niet gaan zitten met het toestel in de achterzak. Wellicht heb ik teveel iPhone 6 video’s gezien die niet in het voordeel van de telefoon werden beslist. Er zit wel degelijk beweging in het toestel als je het toestel bij de uiteinden beetpakt en heen en weer draait. Maar goed, dit valt dan ook niet onder normaal gebruik.
Draadloos opladen met behulp van de ingebouwde Qi-module is, op de low budget toestellen na, onderhand de standaard bij de Lumia’s die het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Waarom deze techniek door andere smartphone fabrikanten nog niet vaker gebruikt wordt, is mij een raadsel.
Cyan/8.1 update
Het testtoestel draaide bij binnenkomst nog op Lumia Black en moest eerst geüpdate worden naar Cyan/ WP 8.1. De update verliep vlekkeloos. Als je update naar Cyan, komt de software voor het grootste deel overeen met de Lumia 930. Is je vorige toestel ook Windows Phone, dan kun je via je Microsoft-account alle reeds eerder aangeschafte software op je nieuwe telefoon installeren. Dit geldt overigens ook voor alle contacten en berichten. Kom je vanaf een ander OS, dan kun je de app Mijn gegevens overbrengen gebruiken.
Windows Phone 8.1 draait op een toestel met deze specificaties natuurlijk als een trein. Maar ook op minder bedeelde toestellen draait Windows Phone heel soepel. Voor de standaard apps zijn de verschillen in de opstarttijd minder merkbaar dan bij de programma’s die meer van het toestel vragen. Het opstarten van de camera, het nemen van een foto en het wegschrijven hiervan, ging op de Lumia 1520 in vergelijk met de Lumia 1020 aanmerkelijk sneller.
IPS
Het display is een IPS LCD. IPS is een techniek die gebruikt wordt door Apple, die er de marketingterm retina aan heeft gegeven. IPS is gebaseerd op LCD techniek en heeft als verbetering dat de kleuren hetzelfde blijven, ongeacht onder welke hoek je het scherm bekijkt. IPS schermen hebben een hogere beeldkwaliteit dan de conventionele LCD schermen.
Toegegeven, de beeldkwaliteit is vergeleken met een Lumia 1020 met een resolutie van 768 x 1280 een groot verschil. Helaas maken de meeste apps niet volledig gebruik van het forse schermformaat. Vergelijkbare programma's geven niet meer informatie weer in vergelijk met b.v. een 4,5 inch scherm. Voor het afspelen van video/films en gamen is dit scherm echter ideaal.
Conclusie
De Lumia 1520 phablet zit qua formaat tussen een smartphone en tablet in. Wil je niet én geld voor een smartphone én voor een tablet uitgeven, dan kan een phablet een mooie tussenvorm zijn. Het scheelt je in ieder geval de uitgave voor beide. Of het forse formaat aantrekkelijk is zal persoonlijke smaak zijn. Mocht je twijfelen dan zou je eerst naar een winkel kunnen gaan, zodat je het toestel in de hand kunt keuren.
Omdat het toestel al een tijd verkrijgbaar is, ligt de prijs al een stuk lager dan bij de release. Los is de Lumia vanaf € 405,- verkrijgbaar. Kijk hier voor de Lumia 1520 in combinatie met een abonnement.