Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: AI en telecom is een tang op een varken

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

‘Gooi de gekookte spaghetti tegen het plafond en kijk of het blijft plakken.’ Deze onnozele kooktip is hoe Google met Android kunstmatige intelligentie (AI) naar onze smartphones brengt.

ai-android-telefoons.png

Zeventig procent van ‘s werelds mobiele telefoons draait op Android. Als er dan één techgigant is die de slimste mensen heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) dan is het Google wel. Afdeling Deepmind heeft al jaren de meest geavanceerde technologie in huis. Ze wilden die rustig en gefaseerd op de markt brengen, totdat OpenAI als een olifant door de porseleinkast ging. 

Gevolg: Google in paniek omdat een start-up hen verrast. Het is hun reactie die míj dan weer verrast.

Afgelopen weken maakte ik twee techconferenties van Google mee. Een voor ontwikkelaars, een voor marketingmensen. Wat je daar ziet geldt als het meest vooruitstrevende werk dat de Android-makers te bieden hebben. Laat ik de illusie direct wegnemen: dat is niet veel. Althans, ze toonden vooral demonstraties van producten en diensten die nog niet bestaan. Zaken waar we nog maanden op moeten wachten. Anders gezegd: wensdenken en luchtfietsen. Niets concreets dat nú beschikbaar is. OpenAI wast Google de oren.

Wat Android betreft is het bijzonder mager. Als gebruiker kun je - hier komt het - cirkeltjes in foto’s tekenen of om geschreven teksten. Wat doet de ‘kunstmatige intelligentie’ dan? Je kunt die foto dan bewerken of elementjes wegpoetsen. En de omcirkelde tekst voedt Android aan zoekmachine Google. Punt. Dat is het. Niets intelligents.

Ze. Hebben. Geen. Idee. Google gooit met spaghetti tegen plafonds. De techreus plakt de term AI overal op waar ze kunnen zonder de vraag wat jij, de eindgebruiker, nodig hebt. Een chatbot ís geen oplossing voor alle problemen. 

Softbank doet hetzelfde en zit ook met vieze plafonds in zijn keuken. Dit Japanse conglomeraat heeft in Azië drie mobiele aanbieders. Alledrie gaan ze de technologie van Perplexity AI integreren. Dat is een - eerlijk is eerlijk - best goede ántwoordenmachine (versus zoekmachine). Het punt is dat die extra app op Japanse smartphones niet automatisch de wereld verandert. Er gebeurt nog steeds niet intelligents. 

Apple doet het dan net iets anders. Allereerst weigeren ze de term ‘kunstmatige intelligentie' te gebruiken. Het is Apple Intelligence. Dat legt de lat direct lager. Ten tweede is deze AI geen aparte, slimme app. Apple Intelligence is een verfijning van hetgeen er al is. Tik je een som in met een =-teken daarachter? Geeft Apple het antwoord . Niets meer, wel handig. Kun je niet de juiste emoji voor je gemoedstoestand vinden? Fotografeer je gezicht en maak een nieuwe. Niets meer, wel handig.

Kortom, er komen echt hele leuke dingen aan op je telefoon van de toekomst. Maar het is niet alles goud dat blinkt.

Geactualiseerd: maandag 24 juni 2024

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.