Column: ik ben overstag en koop voor het eerst een iPhone
door Erwin Boogert 1 reactie Leestijd: 3 minuten
Ik ben op zoek naar rust in de telefoonkast. Gemiddeld heb ik iedere anderhalf jaar een nieuw toestel moeten kopen en Android begint me tegen te staan. Tijd om mijn laptop een maatje te geven uit dezelfde stal, die van Apple.
We moeten even een stap terug in de tijd om een analogie te vinden van mijn situatie. Begin deze eeuw had Microsoft op de pc/desktop een heus monopolie. Apples Macs waren ‘voor creatieven’, niet voor mensen zoals jij en ik. In 2002 echter lanceerden ze een reclamecampagne die zich richtte op Switchers: mensen zoals jij en ik die gewoon béter wilden. Hoe, dat maakt niet uit. Als het gewoon maar werkt.
Bij Android ben ik op het punt gekomen dat irritatie me naar een alternatief duwt. Ik ben een ontvankelijke switcher. Waarom? Telefoons worden na verloop van tijd langzaam, Google stopt met het geven van updates en camera’s zijn suboptimaal. Meerdere telefoons stíerven letterlijk van het ene op het andere moment. De laatste - serieus - op 31 december 2023 om 15:15 midden op een snelweg. Zit je dan op middernacht met je glaasje champagne …
Mijn eerste smartphone was een Nokia N95. De dinosauriërs onder ons trekken nu een nostalgisch glimlachje. In februari 2008 zag ik op MWC in Barcelona een eerste versie van Android. Ik meen op de stand van Nvidia. Twee mannen met een laboratoriumjas aan een ronde partytafel met iets obscuurs dat nog niet op de markt was. Smullen. Let wel, zelfs Google werkte nog niet met Android. Zo pril was het.
Sindsdien is Android marktleider geworden (72% marktaandeel) en op onderdelen een bron waar Apple graag uit kopieert. Maar toch.
In Googles wereld ben jij als gebruiker het product, niet de hardware die ze helpen verkopen. De AI die ze werkelijk óveral tegenaan gooien. De skins van de fabrikanten. De OS-fragmentatie. Het staat me tegen. Daarom geef ik me over aan de Apple-wereld en krijgt mijn Macbook een partner uit eigen kringen. Privacy first, gebruikerservaring hoog in het vaandel en een meer dan prima camera.
Waarom nu? Ik zag de iPhone 16 en denk dat smartphones af zijn. Veel beter dan dit wordt het niet. Hooguit nog gepriegel in de marge.
Wat mag je dan nog van je telecomaanbieder verwachten? Een Europese private cloud waar je je data in kunt opslaan. Maar ja … ook daar weer die Amerikaanse techreuzen. Kónden we maar switchen.
Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Reacties (1)
Apple gebruiker, sinds 1995.
Apple is wel wat "duurder" maar je moet zelf kiezen of het waard is:
- Alle Apple devices hebben gedurende 5 jaar, jaarlijkse OS updates, gratis.
- Veel gratis software(backup, Mac Office, Apple Music, Photos, Imovie, disk encryption, build-in virus scanner) muziek creatie (Garageband)
- "Out of the box" it just works, en met "Apple's migratie-assistant" kun jed ook PC data overzetten.
Laatste nieuws
-
Column: ik ben overstag en koop voor het eerst een iPhone
7 okt
-
App ChatLicense helpt kids en ouders met de eerste smartphone
3 sep Chatlicense: zwemdiploma voor smartphone voor kids én ouders. Je leert hoe je slim, veilig en creati...
-
Column: Ik ging op reis en had helaas geen eSIM
30 aug Hoe komt het dat Erwin Boogert zijn telefoonrekening onverwacht hoge kosten had? Lees het in zijn co...
-
Odido activeert als eerste snelle 5G-frequenties
11 jul Odido ontvangt award voor haar mobiele netwerk en verhoogt snelheden nog verder. Klanten met een 5G-...
-
Column: Lief robotje, vergeet je de melk niet?
5 jul De laatste 5G-frequenties zijn geveild. Binnenkort krijgen we echt supersnel mobiel internet. Gaat s...