Column: Lief robotje, vergeet je de melk niet?
door Erwin Boogert Leestijd: 2 minuten
Afgelopen week was het zover: de laatste 5G-frequentiebanden zijn geveild. Binnenkort krijgen we echt supersnel mobiel internet. Het goede nieuws is dat we dat niet in onze portemonnee gaan voelen.
De drie grote mobiele netwerken samen hebben niet meer dan 175 miljoen euro betaald om tot 2040 de 5G-frequenties rondom de 3,5 Ghz-band te mogen gebruiken. Als je dat omrekent kost dit ons een euro per persoon per jaar. Nou, daar teken ik voor. Beter dan de 3,8 miljard die telecompartijen in 2012 betaalden voor 4G.
Maar eigenlijk profiteren niet wij van deze upgrade naar 5G maar KPN, Odido en Vodafone. De nieuwe frequenties stellen hen in staat hun netwerken opnieuw in te richten en aan te passen aan de eisen van deze tijd. Waar denk je dan aan? Bijvoorbeeld: bij een groot concert of festival hoeft men geen telecommasten meer bij te plaatsen. Ze kunnen de bestaande antennes zó sturen dat de eventlocaties extra capaciteit krijgen.
Daarnaast is het met 5G mogelijk om veel meer apparaten op een vierkante kilometer te bedienen dan voorheen. Niet alleen mensen, maar ook duizenden en duizenden machines kunnen in dat kleine gebied telecomdiensten afnemen. Meer gebruikers is meer omzet. Of dat dan een mens of een machine is, is secundair. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s of autonome taxi’s die continu online moeten zijn.
Simkaartje erin en klaar is Kees. Al is het maar een abonnement voor een maand, een sim-only kost niet meer dan een Spotify- of Netflix-account. De sportschool is duurder.
Ik denk dat de toekomst van mobiele telecom eerder bij connected machines ligt dan bij de mens. Praktisch iedereen in de wereld die geen jeugdpuistjes meer heeft, hééft al een telefoon met simkaart. Cijfers van toezichthouder ACM in Nederland bevestigen dat beeld ook wel. “Er werden iets meer mobiele abonnementen afgesloten het eerste kwartaal van 2024” (+0,5%)“.
Het aantal ‘machines’ met een telefoonnummer groeit in Nederland daarentegen met honderdduizenden per jaar. De definitie van machine moet je breed nemen: van parkeerautomaat tot stoplicht en van autonome taxi tot je huisrobot die buitenshuis boodschappen mag doen. Want hoe anders vertel je dat hij extra melk moet meenemen?
Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.
Laatste nieuws
-
Column: Telefoon opzij, handen uit de mouwen
18 nov Telefoons zijn hartstikke leuk en handig, maar ze zijn een nationaal gezondheidsrisico geworden. Erw...
-
Column: ik ben overstag en koop voor het eerst een iPhone
7 okt
-
App ChatLicense helpt kids en ouders met de eerste smartphone
3 sep Chatlicense: zwemdiploma voor smartphone voor kids én ouders. Je leert hoe je slim, veilig en creati...
-
Column: Ik ging op reis en had helaas geen eSIM
30 aug Hoe komt het dat Erwin Boogert zijn telefoonrekening onverwacht hoge kosten had? Lees het in zijn co...
-
Odido activeert als eerste snelle 5G-frequenties
11 jul Odido ontvangt award voor haar mobiele netwerk en verhoogt snelheden nog verder. Klanten met een 5G-...