Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: We gaan ten onder aan onze telefoons

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Ik schrok me een hoedje toen ik de resultaten las van dit Zuid-Koreaanse onderzoek. Kort gezegd laat het kraakhelder zien, dat telefoongebruik niet goed voor je is. Hoe langer je op je telefoon zit, hoe ongezonder je leeft. En niet zo’n beetje ook.

column-ten-onder-aan-onze-telefoons-0.png

In dit geval richt het zich op jongelui. Dat zijn de meeste van ons niet, maar zij zijn wel de volwassenen van de toekomst. De werknemers van de toekomst, leiders van de toekomst en de ouders van de toekomst.

Laten we even kort naar de resultaten kijken. Meer dan de helft van de respondenten zit dagelijks meer dan vier uur op zijn telefoon. Meer. Dan. Vier. Uur. Door de week is dat iets minder, in het weekend juist veel meer.  De onderzoekers leggen een link met de geestelijke en lichamelijke gezondheid van deze tienduizenden onderzochte jongeren. Het zal je niet verbazen dat zij klagen over bovengemiddeld hoge slapeloosheid, alcoholgebruik, roken, stress en zelfs gedachten over zelfdoding. 

Laat ik er zelf nog een paar aan toevoegen: niet buitenspelen, een klein sociaal leven, geen verveling (wat oh zo leerzaam is), niet sporten, niet kunnen bellen (!), geen betrokkenheid bij sportclub, kerk, hobbyvereniging, nieuws en politiek boeien niet en lees- en rekenvaardigheid hollen achteruit. Dat laatste is killing. Het ondermijnt kritisch denkvermogen en zelfstandige beeldvorming. 

Smartphones zijn een probleem van wereldformaat geworden. Of, wat preciezer, ongerémd gebruik van telefoons is een probleem. En Zuid-Korea is niet veel anders dan Nederland wat dit onderzoek betreft. Kijk maar eens om je heen. Als je erop gaat letten, hoor je het vaak. Mensen die schuldbewust klagen over hun telefoongebruik. “Eigenlijk zou het wat minder moeten.” Doe het dan ook. Instagram, Snap, TikTok of welke drug-van-voorkeur ook zijn echt niet belangrijk. Iemand moet aan de rem trekken. Android en iOS hebben gelukkig handige knopjes om jezelf in te perken. Confronterend, maar wel leerzaam. 

Laatst sprak ik een jongetje van pakweg elf jaar uit Rotterdam-Zuid. Ik kom er graag. Van zijn ouders mag hij nog geen telefoon. Ze zien het als mist voor de geest. Dat vond het knulletje zelf niet zo’n probleem. Hij was alleen wat teleurgesteld in zijn vriendjes, die na schooltijd niet meer buitenspelen of ‘s avonds sporten. “Geen tijd, druk, druk”, horen ze dan van ouders. Terwijl die nog een veeg over InstaSnapTok geven.

Twee tips, nu het mooie weer komt. Ga lekker naar buiten met Natuurmonumenten of trek erop uit en leer nieuwe mensen kennen. Hier speelt de telefoon niet meer dan een gezonde bijrol.

Geactualiseerd: maandag 6 mei 2024

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.