Telefoon spoofing: wat is het en hoe kun je het voorkomen?
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Je krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf jouw nummer, maar je weet zelf van niets. Dan is je telefoonnummer waarschijnlijk ‘gespooft’. Jaarlijks verliezen mensen duizenden euro’s doordat ze slachtoffer worden van spoofing. Wat is spoofing precies en hoe kun je het voorkomen?
Wat is telefoon spoofing?
We kennen verschillende vormen van spoofing: e-mailspoofing, website spoofing en telefoon spoofing. Met deze laatste vorm van spoofing laten oplichters een ander nummer op de telefoon van de ontvanger zien dan waar ze werkelijk mee bellen. Je kunt op twee manieren het slachtoffer worden van spoofing: als je vervalste telefoontjes van oplichters ontvangt of wanneer oplichters jouw telefoonnummer gebruiken bij het spoofen van andere slachtoffers.
Hoe werkt telefoon spoofing?
Telefoonspoofing werkt meestal door gebruik van VoIP om telefoongesprekken te voeren via internet in plaats van via een traditioneel telefoonnetwerk. Bij veel VoIP-diensten, zoals Skype, is er geen andere software nodig om een gesprek te spoofen. Het weergegeven uitgaande nummer kan worden geconfigureerd bij het instellen van de account.
Ieder telefoonnummer kan gebruikt worden voor spoofing. Wanneer jouw telefoonnummer gespooft is, wordt er dus niet echt vanaf jouw nummer gebeld, maar de ontvanger ziet je nummer wel op zijn/haar telefoon staan. Omdat er in werkelijkheid vanaf een ander nummer wordt gebeld, zul je het gesprek niet terugvinden in je belgeschiedenis en op je factuur.
Waarom gebeurt dit? Wel, oplichters maken misbruik van jouw telefoonnummer om het vertrouwen van hun slachtoffer te winnen. De ontvanger denkt met jou te maken te hebben en zal dus eerder bereid zijn te doen wat de oplichters willen.
Advies van Fraudehelpdesk.nl
Volgens Fraudehelpdesk kun je spoofing van je nummer niet voorkomen. Wel kun je direct je contacten waarschuwen als je ontdekt dat je nummer wordt misbruikt.
KPN geeft in een recente blog een aantal adviezen hoe je jezelf beschermt tegen telefoonnummer spoofing:
1. Geef nooit persoonlijke informatie, zoals bankgegevens, aan de telefoon en voer geen geldtransacties uit.
2. In het geval van een onverwacht telefoontje van een overheidsinstantie of bedrijf zonder afspraak, verbreek de verbinding en neem zelf contact op met de desbetreffende organisatie.
3. Let specifiek op buitenlandse nummers, want telefoonnummer spoofing kan zich voordoen uit verschillende landen.
4. Vermijd terugbellen naar onbekende internationale nummers, aangezien dit aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.
Lees meer over dit onderwerp op Fraudehelpdesk.nl: Ik heb een raar telefoontje ontvangen
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: Telefoon opzij, handen uit de mouwen
18 nov Telefoons zijn hartstikke leuk en handig, maar ze zijn een nationaal gezondheidsrisico geworden. Erw...
-
Column: ik ben overstag en koop voor het eerst een iPhone
7 okt
-
App ChatLicense helpt kids en ouders met de eerste smartphone
3 sep Chatlicense: zwemdiploma voor smartphone voor kids én ouders. Je leert hoe je slim, veilig en creati...
-
Column: Ik ging op reis en had helaas geen eSIM
30 aug Hoe komt het dat Erwin Boogert zijn telefoonrekening onverwacht hoge kosten had? Lees het in zijn co...
-
Odido activeert als eerste snelle 5G-frequenties
11 jul Odido ontvangt award voor haar mobiele netwerk en verhoogt snelheden nog verder. Klanten met een 5G-...