Verbruikt GPS op je smartphone data?
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
GPS-ontvangers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In de auto, op je smartphone, als los kastje. Toch bestaat er nog onduidelijkheid over het gebruik van navigatie op je telefoon. Verbruikt de GPS-functie op je smartphone wél of juist geen data? Provider Simyo zocht het uit en geeft tips. Bellen.com deelt ze graag en giet er een 'huisgemaakt' sausje over.
Twee soorten GPS op je smartphone
GPS is een afkorting van Global Positioning System. GPS op je smartphone bestaat uit twee onderdelen: GPS & A-GPS. GPS bepaalt met de hulp van satellieten de locatie van je smartphone. A-GPS maakt gebruik van telefonie-en datanetwerken, zoals WiFi en 3G/4G, om de locatie te bepalen. De A van A-GPS staat voor Assistent. GPS met een beetje hulp dus. De ondersteuning komt van het mobiele netwerk. Het voordeel van A-GPS is dat de eerste positiebepaling (de first fix) van de GPS-ontvanger een stuk sneller gaat. Normaal duurt het vrij lang voor de ontvanger de juiste satellieten gevonden heeft en de positie bepaald heeft.
Verbruikt GPS data?
GPS verbruikt géén data. Het GPS-systeem dat op je smartphone staat is hetzelfde systeem als dat van het gemiddelde navigatietoestel in een auto. Deze navigatietoestellen beschikken niet over telefoon- of datanetwerken en toch kunnen zij jouw positie bepalen. Het misverstand dat mensen denken dat GPS data verbruikt komt omdat GPS en A-GPS vaak als hetzelfde gezien wordt. Veel navigatie-apps maken gebruik van A-GPS, A-GPS gebruikt namelijk wel data, al is het heel weinig, soms maar een paar kb’s. Het maakt verbinding met zendmasten maar er worden geen grote bestanden gedownload. Zit je in een situatie waarbij je geen data wilt gebruiken zoals in het buitenland of als jouw mobiele provider elk contactje ziet als een sessie en die sessie steeds per MB afrekent waarbij een MB duurder is dan bijvoorbeeld een cent en je snel oplopende kosten kunt verwachten, zet dan alle mobiele data op je telefoon uit.
Tips voor minder verbruik van A-GPS (GPS met dataverbruik)
1. Zet locatievoorzieningen uit
Apps en websites waar ‘locatievoorzieningen’ zijn ingeschakeld, kunnen gebruik maken van A-GPS om de locatie te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de incheckfunctie op Facebook of Marktplaats, waar via A-GPS gezocht wordt naar contacten in de buurt. Andere voorbeelden van apps die A-GPS kunnen gebruiken zijn Flitsmeister, RunKeeper, Parkmobile, WhatsApp. Zet je locatievoorzieningen van deze app uit om geen data te verbruiken.
• iOS -> Instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen.
• Android -> Instellingen -> Locatie -> Mijn Locatie
2. Download maps op je smartphone
Er zijn ook locatie-apps die gratis en offline te gebruiken zijn. Op deze manier navigeer je makkelijk en kosteloos in het buitenland. Google Maps is één van deze apps. Google Maps maakt het mogelijk om kaarten te downloaden voor offline gebruik. De afbeelding laat zien hoe je kaarten kunt opslaan op Google Maps voor Android en iOS. Een andere mogelijkheid om zonder A-GPS te navigeren is om apps te downloaden als Citymaps2go en CoPilot.
Conclusie
GPS verbruikt geen data, A-GPS wel, al is het heel erg weinig. Dit komt omdat bij A-GPS gezocht wordt naar een locatie via WiFi en een internetverbinding. Door A-GPS functies uit te zetten verbruikt je smartphone minder data. Heb je nog andere tips of gebruik je goede offline navigatie apps? Deel ze hieronder.
Meer lezen over GPS? 'Vijf misverstanden over GPS', een interessant artikel van iCulture.nl.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: Telefoon opzij, handen uit de mouwen
18 nov Telefoons zijn hartstikke leuk en handig, maar ze zijn een nationaal gezondheidsrisico geworden. Erw...
-
Column: ik ben overstag en koop voor het eerst een iPhone
7 okt
-
App ChatLicense helpt kids en ouders met de eerste smartphone
3 sep Chatlicense: zwemdiploma voor smartphone voor kids én ouders. Je leert hoe je slim, veilig en creati...
-
Column: Ik ging op reis en had helaas geen eSIM
30 aug Hoe komt het dat Erwin Boogert zijn telefoonrekening onverwacht hoge kosten had? Lees het in zijn co...
-
Odido activeert als eerste snelle 5G-frequenties
11 jul Odido ontvangt award voor haar mobiele netwerk en verhoogt snelheden nog verder. Klanten met een 5G-...