Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Waarom staan de nummers op je telefoon andersom?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn: op je mobiele en vaste telefoon staan 1 – 2 – 3 bovenaan, terwijl op je toetsenbord 7 – 8 – 9 bovenaan staan. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Deze vraag werd ons gesteld en Bellen.com is erin gedoken. Lees hieronder het antwoord.

Historisch gegroeid

Het meest waarschijnlijke is dat dit historisch zo gegroeid is en te maken heeft met de oorsprong van beide apparaten. Zo is het toetsenbord direct afgeleid van rekenmachines, die ook 7 – 8 – 9 bovenaan hebben staan, met de 0 onder de 2. Deze zijn weer rechtstreeks afgeleid van kassa’s, die in de 19e eeuw tot de eerste apparaten behoorden met knoppen die cijfers bedienden. In deze eerste kassa’s waren vaak ook toetsen voor honderdtallen. Waarom de uitvinders van de kassa destijds hebben gekozen voor deze layout is onbekend, maar het meest voor de hand liggende antwoord is dat zij het simpelweg zelf logischer vonden om de grote bedragen bovenaan te zetten, boven de kleine getallen. Toen later de rekenmachine en het toetsenbord werden uitgevonden, is deze opstelling telkens overgenomen.

Draaischijf

De toetsen op telefoons hebben echter een andere oorsprong. De eerste telefoons maakten gebruik van een draaischijf, waarbij je de schijf met de klok mee moest draaien om een nummer door te geven. Voor elk nummer werd een puls verzonden, en hoe verder terug de schijf moest draaien, des te meer pulsen werden verstuurd. De 1 stond daarom aan de rechterkant, omdat dit slechts een enkele puls opleverde, terwijl de 0 (die tien pulsen gaf) helemaal aan het einde onderaan stond.

Toetsenbord

Toen telefoons voor het eerst een toetsenbord kregen waarbij je simpelweg een knop kon indrukken, moest gekozen worden voor een nieuwe opstelling van nummers. Telefoonmakers zijn toen gaan experimenten met de meest voor de hand liggende opstelling en omdat iedereen al gewend was aan de kleinste getallen bovenaan, hebben ze dit overgenomen op de toets-telefoons (maar dan als 1 – 2 – 3 in plaats van 3 – 2 – 1). Bij telefoons met deze opstelling maakten proefpersonen de minste fouten, bovendien bleek dit de meest intuïtieve opstelling.

Oplossing

Maar toen zaten we wel met twee verschillende layouts voor toetsenborden en telefoons. Hoewel dit soms erg onhandig is, zijn er nog geen succesvolle pogingen gedaan om hier één systeem van te maken. Zouden we dat doen, dan is de makkelijkste oplossing om toetsenborden van computers aan te passen zodat deze ook beginnen met 1, 2 en 3 bovenaan.

Vergelijk mobiele telefoons in de Toestelwijzer

Geactualiseerd: donderdag 21 augustus 2014

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.