4G
-
Op de meeste toestellen, laptops en tablets zie je aan de rand van het beeldscherm een icoontje met 4G staan, soms staat er LTE of L+. Is 4G niet beschikbaar dan kun je 3G of H zien staan. Is jouw telefoon ook geschikt voor 5G? Dan kan die melding verschijnen als er een 5G netwerk gevonden wordt.
-
Een toestel kan niet met een software-update geschikt gemaakt worden voor een andere netwerktechniek, bijvoorbeeld 4G of 5G. Het is namelijk de hardware die bepaalt of een toestel geschikt is. En het is ook niet zo dat er een chip vervangen kan worden, zodat je wel een andere netwerktechniek kunt gebruiken.
Waarom lees je soms dat het wel kan? Dat betreft dan een hele specifieke situatie. Een software-update werkt namelijk wel bij toestellen die geschikt zijn voor 4G, maar waarbij 4G in eerste instantie is uitgeschakeld in de software. Dan kan de fabrikant van het toestel nieuwe software beschikbaar stellen om 4G aan te zetten.
-
4G+ is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor snel mobiel internet. De theoretische downloadsnelheid bedraagt 225 Mbps, waar dat eerst 150 Mbps was. De nieuwe standaard wordt ook wel LTE Advanced genoemd.
Technische details, uitgelegd door Vodafone: Het 4G netwerk maakt gebruik van een combinatie van lage (800 Mhz) en hoge (1800 Mhz) frequenties. De lage frequenties hebben een groot bereik, hoge frequenties zorgen ervoor dat je ook op drukke locaties bereikbaar bent. -
Bij de komst van 4G netwerken (2014) hing de 4G dekking nog af van het netwerk en de locatie waar je woonde. Het 4G netwerk werd in fases aangelegd (uitgerold zoals dit wordt genoemd in de telecombranche). Inmiddels hebben alle aanbieders volledige dekking, dus ja, je kunt (vrijwel) overal in Nederland gebruik maken van 4G. We zien nu dat dit fenomeen zich herhaalt met 5G. Groot verschil is wel dat de bouw van de 5G netwerken al gestart is voordat de benodigde frequenties geveild werden. Hierdoor is landelijke dekking relatief snel binnen handbereik.
-
Landelijke 4G dekking betekent dat heel Nederland een aaneengesloten gebied is waarin je 4G kunt gebruiken. Het hoeft dus niet te betekenen dat er geen plekken zijn waar geen 4G dekking is. Dat merk je bijvoorbeeld in gebouwen van materialen waar signalen moeilijk door kunnen of in (natuur)gebieden waar geen masten geplaatst kunnen worden. Het komt er eigenlijk op neer dat het grootste deel van het land voorzien is van zendmasten waarvan het zendgebied aaneengesloten is. Kijk hier voor meer informatie over de 4G-dekking van de mobiele aanbieders.
-
Voor dezelfde activiteiten gebruiken 3G en 4G telefoons in principe evenveel data. Omdat 4G sneller is en prettiger werkt, kan het gebeuren dat je méér gaat doen met je telefoon en dat kost logischerwijze meer data. Je kunt in dat geval de kosten beperken door meer op wifi te doen, met name als je film/video gaat kijken. Je kunt ook een grotere bundel nemen, om minder snel buiten je tegoed te gaan. Je kunt zelf gelukkig het datagebruik goed in de gaten houden, bijvoorbeeld met een datateller-app.
Als je 3G gewend bent zal de snelheid van 4G je verrassen. De data die je binnenhaalt zal supersnel op het scherm verschijnen. Data kan een mailtje zijn, maar ook het opstarten van een website. Of het verversen van een app, bijvoorbeeld het weerbericht. Filmpjes bekijken op een hoge resolutie, zonder problemen, behoort bij 4G zeker tot de mogelijkheden. Dit soort dataverkeer is bij 3G eigenlijk niet mogelijk, je zult veel haperingen zien. Of er wordt automatisch een lagere resolutie aangeboden.
Wanneer je bestanden downloadt of uploadt die een vaste grootte hebben, heeft de snelheid geen invloed op de hoeveelheid dataverkeer. Een hogere snelheid zorgt er wel voor dat je minder lang hoeft te wachten. Sommige apps schakelen bij 4G automatisch over op een betere kwaliteit van beeld en geluid. Die extra kwaliteit kost wel extra dataverkeer. In sommige gevallen is het dataverbruik instelbaar via de instellingen van de betreffende app.
Apps waarbij het dataverbruik afhankelijk is van de snelheid:
• Skype
• Spotify
• Uitzending gemist
• YouTube
• Netflix
• Snelheidstests (bijvoorbeeld Speedtest.net) -
Om 4G te kunnen gebruiken heb je in ieder geval een telefoon nodig die geschikt is voor die techniek. En een abonnement of prepaidpakket dat 4G ondersteunt. Omdat 4G voorlopig nog de standaard techniek is, geldt dat je vrijwel alle pakketten en toestellen kunt gebruiken. Als het anders is vermelden we dat duidelijk. Vergelijk alle 4G telefoons en abonnementen in de Vergelijking.
-
Nee, in tegendeel. Tests hebben uitgewezen dat met 4G de telefoon minder snel leeg gaat dan met 3G.
-
Dat hangt af van de locatie van je huis en de zendmasten. In de meeste gevallen geeft 4G een betere dekking dan 3G, ook binnenshuis. Check de dekkingskaarten van de aanbieders om te zien hoe de situatie op jouw locatie is. Dit is altijd een indicatie, ter plekke kan het anders uitpakken (bijvoorbeeld omdat jouw huis heel goed geïsoleerd is). Mobiele netwerken werken met straling, die moet wel de telefoon goed kunnen bereiken.
-
Gewone sms'jes worden niet sneller verzonden met 4G of 5G. Want de gebruikte techniek is namelijk niet anders dan bij 2G of 3G. Er wordt een speciaal kanaal gebruikt voor deze dienst. Als je gebruik maakt van programma's als WhatsApp worden berichten wel sneller verzonden.
Waar heb je een vraag over?
- 4G
- 5G
- Abonnement met telefoon
- Abonnementen
- Algemene vragen mobiel
- Belwijzer Mobiel beladvies
- Carrier (Pre)Select
- Dekking / netwerk
- Diensten
- Klantervaringen
- Kopen via internet
- Mobiel Internet
- Mobiele toestellen
- Nummerbehoud
- Prepaid
- RekeningScan
- Roaming buitenland bellen
- Sim only
- Simkaart
- Simlock
- Sms
- Voicemail
- Woordenlijst en termen mobiel