Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Nummerbehoud

  • Nummerbehoud, ook wel nummerportabiliteit genoemd, zorgt ervoor dat je je telefoonnummer kunt meenemen.

    Mobiel telefoonnummer behouden

    Je kunt altijd je mobiele telefoonnummer meenemen. Het maakt dus niet uit of je prepaid belt of met een abonnement. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder.

    Vast telefoonnummer behouden

    Iedere regio in Nederland heeft een eigen kengetal. Een paar voorbeelden: regio Utrecht heeft kengetal 030 en regio Woerden 0348. Binnen een regio kun je altijd hetzelfde nummer blijven gebruiken. Ook als je verandert van abonnement of aanbieder. Verhuis je naar een regio met een ander kengetal, dan krijg je een nieuw telefoonnummer.

    Je mag tot op de laatste dag van je abonnement nog besluiten om je oude nummer mee te nemen. Aanbieders moeten dan binnen een werkdag nummerbehoud regelen. Dit geldt per 25 mei 2011 bij het in werking treden van de toenmalig nieuwe telecomregels.

  • Per 25 mei 2011 moet het mogelijk zijn om binnen één werkdag met behoud van telefoonnummer van operator te wisselen. Gemiddeld duurt de administratieve afhandeling 10 werkdagen, vanaf de aanvraag tot het moment dat het nummer is overgezet. Omdat nummerbehoud eigenlijk altijd gekoppeld is aan een overstap van bijvoorbeeld een internetcontract is er meestal sprake van een maand, vanwege de 'opzegtermijn'. Je nieuwe aanbieder regelt het nummerbehoud (en de overstap), je hoeft dus niets op te zeggen.

  • Je meldt je nieuwe aanbieder dat je je nummer wilt meenemen. Je doet dat meteen als je een nieuw contract afsluit of een prepaid aansluiting neemt. Je nieuwe aanbieder regelt de overstap met je oude aanbieder.

  • Maximaal 10 euro per nummer

    Je telefoonnummer meenemen kost maximaal 10 euro per nummer. Je betaalt aan de nieuwe aanbieder. Jouw oude telecompartij mag geen geld vragen voor het telefoonnummer.

    Abonnement afkopen

    Heb je nog een lopend contract? Dan kun je proberen het contract af te kopen. Je oude aanbieder mag het afkopen weigeren. In dat geval moet je wachten tot het contract afgelopen is.

  • Ja, je kunt je telefoonnummer altijd verhuizen. Het maakt dus niet uit of je prepaid of met een abonnement belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder. Je vult voor prepaid een nummerbehoudformulier in. Het is belangrijk dat je ook het kaartnummer van je oude simkaart vermeldt. Er kunnen administratiekosten (max. € 10) in rekening gebracht worden voor het overstappen met nummerbehoud. Op het moment dat de overstap geregeld is komt het tegoed op de oude simkaart te vervallen.

    Let op: wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.

  • Omdat het aantal mobiele nummers ‘op dreigt te raken’, heeft de overheid besloten om mobiele datacommunicatie te splitsen van mobiele spraakcommunicatie.

    Steeds meer apparatuur maakt gebruik van mobiele datacommunicatie en communiceert door middel van een simkaart. Denk aan mobiel internet op tablet en laptop, maar ook aan liftinstallaties, snoep- en frisdrankautomaten, slimme energiemeters, navigatiesystemen enzovoort.

    Omdat een explosieve groei wordt verwacht in het aantal mobiele data-aansluitingen, heeft de overheid een nieuwe, 12-cijferige nummerreeks in gebruik genomen. Deze nummerreeks begint met 097 en is alleen bedoeld voor mobiele datacommunicatie. Sinds 1 juni 2014 moeten alle mobiele datatoepassingen gebruik gaan maken van een 097-nummer om zo de 06-nummerreeks te ontlasten.

    Abonnementen en prepaidaansluitingen met bellen, sms'en en mobiel internetten in één, krijgen ook in de toekomst gewoon een 06-nummer. Abonnementen en prepaid met alleen mobiel internet, data only aansluitingen, krijgen een 097-nummer.

  • Als je ontevreden bent over het nummerbehoudproces dan kun je een klacht indienen bij de nieuwe aanbieder. Doe dit schriftelijk, beschrijf je probleem en vraag de telecompartij het binnen een redelijke termijn op te lossen. Bijvoorbeeld vier weken. Op de website van Consuwijzer.nl staan voorbeeldbrieven. Gebeurt er niets dan kun je een klacht indienen bij De Geschillencommissie, hier zijn kosten aan verbonden.

    De Geschillencommissie Telecommunicatie is een onafhankelijke groep van drie personen die bij een meningsverschil beslist wie er gelijk heeft. Neemt de commissie een besluit, dan moet je je hieraan houden.

  • Eigenlijk mag je altijd jouw nummer meenemen bij het afsluiten van een contract bij een nieuwe partij. Er zijn drie uitzonderingen:

    1. Als het huidige contract nog niet afgelopen is dan kan de huidige aanbieder de overstap met nummerbehoud tegenhouden. Je moet dan wachten (of je kiest er voor om het contract af te kopen als dat kan).
    2. Vaste telefonie - Je verhuist en je wilt je vaste nummer meenemen naar een regio met een ander kengetal. Dat kan niet. Bijvoorbeeld: je verhuist van Leiden (071) naar Den Haag (070). Dan krijg je een nieuw nummer.
      Mobiele telefonie - Je hebt een buitenlands nummer en wilt dat behouden, of je wilt jouw Nederlandse nummer meenemen naar een buitenlandse aanbieder. Dat kan niet, mobiele nummers zijn gebonden aan het thuisland en kunnen niet migreren.
    3. Vaste telefonie - Je hebt een abonnement met meerdere telefoonnummers. Wanneer je overstapt naar een abonnement met één nummer, raak je die andere nummers kwijt. Er zijn wel aanbieders die meerdere nummers kunnen overnemen. Neem voor de zekerheid contact op met de potentiele nieuwe partije over de mogelijkheden.

  • Nee. Je moet dit niet zelf opzeggen, jouw nieuwe aanbieder regelt dit voor jou. Je moet wel aangeven dat je je (oude) nummer mee wilt nemen, op alle formulieren komt deze vraag vanzelf voorbij. De telecompartijen regelen het verder onderling. Je krijgt een bevestiging van de nieuwe aanbieder.

    Een voorbeeld: je hebt nu een abonnement bij BEL_A en wilt met nummerbehoud een abonnement bij BEL_B afsluiten. Dan zegt BEL_B jouw abonnement bij BEL_A op. En zorgt voor de portering (het meenemen) van het nummer. Uiteraard kan BEL_B het abonnement bij  BEL_A alleen opzeggen als de minimale contractstermijn verstreken is. En er wordt natuurlijk rekening gehouden met de opzegtermijn bij BEL_A. Dat is standaard een maand.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.