Abonnementen
-
Een nieuwe telefoon hoeft niet het enige verschil te zijn tussen sim only abonnementen en abonnementen met toestel, bij dezelfde provider. Een sim only abonnement is niet zonder meer een mobiel abonnement met alleen een simkaart. De voorwaarden kunnen verschillen, de manier van afronden en de houdbaarheid van het beltegoed kunnen anders zijn. En ook de maandelijkse bundels kunnen verschillen. Soms kun je 150 minuten wel bij een abonnement met toestel krijgen, maar niet bij sim only. Dit was echter vooral in het verleden aan de orde. Want vanaf de invoering van de WFT (2017) voor mobiele toestellen (geld lenen kost geld) zijn de abonnementen gelijk, de kortingen die je krijgt kunnen wel verschillen.
Heb je geen nieuw toestel nodig, dan ben je meestal goedkoper uit met een sim only abonnement. En je keuze is groter, er zijn namelijk meer partijen die sim only producten aanbieden dan partijen die de combinatie toestel en abonnement verkopen.
-
Is de vaste looptijd van je abonnement voorbij? Dan kun je het abonnement opzeggen wanneer je wilt. Je hebt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Die maand gaat meteen lopen op de dag dat je je abonnement opzegt. Zeg je je abonnement niet op, dan blijft je abonnement doorlopen totdat je het opzegt.
-
Wil je alleen bellen, dan zijn er mobiele abonnementen met alleen minuten (of in combinatie met sms) in een bundel, bij bijvoorbeeld Ben, Simyo of Youfone. Internetten valt hier buiten de bundel en is daardoor relatief duur of niet mogelijk. Gebruik je dit echt niet (omdat je alleen internet via wifi), dan is dat uiteraard geen bezwaar. Let op, alleen een minutenbundel wil niet automatisch zeggen dat je niet kunt internetten. Controleer de voorwaarden bij jouw aanbieder.
-
- Bekijk wat je daadwerkelijk verbruikt hebt de afgelopen maanden. Die informatie is te vinden op de facturen, in de app of in jouw eigen omgeving op de website van de provider.
- Past het huidige mobiele abonnement nog? Is er iets veranderd, of gaat er wat veranderen aan je gebruik en wensen? Misschien bel je veel minder omdat je gebruik maakt van WhatsApp. Of internet je tegenwoordig vooral via wifi. Dan is het aan te raden het abonnement even tegen het licht te houden, zit je nog goed? In onze vergelijkers kun je jouw (gewenste) verbruik invoeren, wij laten dan zien wat er beschikbaar is.
- Schat je verbruik voor de komende tijd niet te krap in. Het is voordeliger iets over te houden aan het einde van de maand, dan buiten de bundel te bellen, sms'en of internetten. Buiten de bundel bellen of sms'en kost meestal 2 tot 3 keer zo veel als binnen de bundel.
- Bij veel providers kun je elke maand van bundel wisselen, omhoog kan altijd. Naar beneden is niet altijd mogelijk. Wij vermelden dit soort informatie bij de pakketdetails.
- Wil je besparen? Onderzoek de beschikbaarheid van internet via wifi. Omdat dit meestal gratis is, kun je een kleinere mobiele databundel nemen. Of geen. Wil je geen kosten buiten de bundel? Kies voor een onbeperkt abonnement (unlimited). Met of zonder internetbundel.
- Ga niet zomaar akkoord met een telefonisch aanbod van je provider, want dat kan behoorlijk tegenvallen. Vaak ga je ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden zoals afronden op minuten in plaats van op seconden of een datalimiet aan je internet.
-
Een maandelijks opzegbaar abonnement is doorgaans iets duurder dan een abonnement met een looptijd van 1 of 2 jaar. Dat komt omdat providers liever hebben dat je een contract voor een langere periode aangaat. Hoe langer je contract duurt, hoe goedkoper je abonnement.
-
Via telefoonmenu
Via het menu van jouw mobiele telefoon kun je de gewenste doorschakeling kiezen.
*** methode oftewel de sterretjes methode
Dit is de 'ouderwetse manier" van doorschakelen. Dit werkt ook als het menu van de telefoon geen doorschakel opties biedt. Het kan wel voorkomen dat jouw aanbieder er voor gekozen heeft bepaalde opties niet te ondersteunen. Je kunt gesprekken die binnenkomen op je mobiele telefoon doorschakelen naar een ander nummer. Je kiest zelf onder welke omstandigheden je gesprekken worden doorgeschakeld:
- Direct bij alle binnenkomende gesprekken: **21*[gewenst net-en abo.nr.]#
- Als je in gesprek bent: **67*[gewenst net- en abo.nr.]#
- Als je niet opneemt: **61*[gewenst net- en abo.nr]#
- Als je mobiele telefoon onbereikbaar is voor het netwerk van je aanbieder: **62*[gewenst net- en abo.nr.]#
Alle doorschakelingen uitzetten: ##002#
De doorschakeldienst zoals hierboven beschreven is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen. Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21), het kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is (vreemd genoeg werkt dit wel als je het via het toestelmenu aanzet). Op het Vodafone netwerk kan er met prepaid alleen direct worden doorgeschakeld naar de eigen voicemail. Alleen op het Odido netwerk kan er met prepaid in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer.
Opmerkingen
Je kunt doorschakelen naar telefoonnummers op vaste of mobiele netwerken in Nederland. Je kunt je mobiele telefoon niet doorschakelen naar:
- Nummers in het buitenland
- 0800 informatienummers
- 090* servicenummers
- Verkorte nummers binnen een Virtual Private Network
- SMS-berichten kunnen niet worden doorgeschakeld!
Het in- en uitschakelen van de dienst doorschakelen is gratis. Je betaalt wel de gesprekskosten (op basis van je abonnement/prepaid pakket) van de doorgeschakelde gesprekken. De doorschakeldienst is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen.
-
Ja, je kunt je telefoonnummer altijd verhuizen. Het maakt dus niet uit of je prepaid of met een abonnement belt. Het maakt ook niet uit of je bij je aanbieder blijft of overstapt naar een andere aanbieder. Je vult voor prepaid een nummerbehoudformulier in. Het is belangrijk dat je ook het kaartnummer van je oude simkaart vermeldt. Er kunnen administratiekosten (max. € 10) in rekening gebracht worden voor het overstappen met nummerbehoud. Op het moment dat de overstap geregeld is komt het tegoed op de oude simkaart te vervallen.
Let op: wacht met het gebruiken van het prepaidpakket tot je van je nieuwe aanbieder bericht krijgt dat het nummer is overgezet.
-
Of de resterende belminuten van een belbundel meegenomen kunnen worden naar de volgende maand, is afhankelijk van de aanbieder. Bij de kenmerken van de pakketten vind je meer informatie over de houdbaarheid van het tegoed. Al het overgebleven bundel tegoed komt te vervallen aan het einde van de maand.
-
Nee. Je moet dit niet zelf opzeggen, jouw nieuwe aanbieder regelt dit voor jou. Je moet wel aangeven dat je je (oude) nummer mee wilt nemen, op alle formulieren komt deze vraag vanzelf voorbij. De telecompartijen regelen het verder onderling. Je krijgt een bevestiging van de nieuwe aanbieder.
Een voorbeeld: je hebt nu een abonnement bij BEL_A en wilt met nummerbehoud een abonnement bij BEL_B afsluiten. Dan zegt BEL_B jouw abonnement bij BEL_A op. En zorgt voor de portering (het meenemen) van het nummer. Uiteraard kan BEL_B het abonnement bij BEL_A alleen opzeggen als de minimale contractstermijn verstreken is. En er wordt natuurlijk rekening gehouden met de opzegtermijn bij BEL_A. Dat is standaard een maand.
-
Wat te doen als je toestel defect raakt of gestolen wordt gedurende je sim only abonnement? Je koopt een 'losse' nieuwe telefoon.
Kun of wil je dat niet in één keer betalen, dan heb je een paar mogelijkheden:
- Heeft jouw provider ook abonnementen en toestellen? Stap dan 'intern' over bij jouw aanbieder. Dat kan altijd als de termijn van het sim only contract verlopen is, maar vaak ook tijdens een lopend contract. Je vraagt dan een contractverlenging aan, met de aanschaf van een toestel op afbetaling. Welke voorwaarden hieraan verbonden zijn kun je navragen bij de klantenservice of bekijken in jouw eigen omgeving op de website van jouw provider.
- Ben je klant bij een sim only partij? Dan kun je alleen door over te stappen een toestel op afbetaling aanschaffen. En dat kan alleen als de looptijd van jouw sim only abonnement is afgelopen.
-
Het aan- en uitzetten van doorschakelen is gratis. Als na doorschakeling een verbinding tot stand komt, betaal jij de gesprekskosten voor bellen naar vast (of mobiel) die horen bij jouw abonnement of prepaid-aansluiting.
Bij een doorschakeling wordt de beller doorgeschakeld naar een andere aansluiting. De kosten hiervan zijn voor diegene die doorgeschakeld heeft. Heb jij jouw mobiele telefoon doorgeschakeld naar het toestel thuis? Dan verschijnen de gesprekskosten op de mobiele rekening. Of gaan ze van jouw beltegoed af. Heb je vast doorgeschakeld naar mobiel? Dan komen die kosten op de vaste factuur te staan.
De doorschakeldienst is niet beschikbaar bij hollandsnieuwe en niet voor alle prepaid aansluitingen.
- Op het KPN-netwerk kun je niet automatisch direct doorschakelen (*21). Dat kan wel als je in gesprek bent, je niet opneemt en als je telefoon uitstaat of buiten bereik van het netwerk is. En vreemd genoeg kan het wel als je dit uitvoert via het menu van jouw telefoon (dus niet met gebruik van het *'tje).
- Op het Vodafone netwerk kun je de prepaid aansluiting alleen direct doorschakelen naar jouw eigen voicemail.
- Op het Odido netwerk kan er met prepaid wel in alle gevallen worden doorgeschakeld naar een ander nummer.
Sms is niet door te schakelen - Sms berichten vallen niet onder de doorschakeling en worden gewoon afgeleverd.
-
Een belbundel bestaat uit een aantal minuten dat per maand verbeld kan worden (tegen een vast tarief). Wordt logischerwijze ook minutenbundel genoemd. Wanneer je over de minuten uit de bundel heen gaat, betaal je een hoger tarief dan binnen de bundel. In onze Vergelijking vind je bij elk abonnement de actuele buitenbundeltarieven.
Er zijn providers die combinatiebundels aanbieden waarmee je kunt bellen en sms'en. Of bundels die voor spraak, sms én data gebruikt kunnen worden.
-
Je kunt kiezen voor een Sim only abonnement met een looptijd van 1 of 2 jaar. Sommige providers bieden ook abonnementen die je maandelijks kunt opzeggen. Maandcontracten kosten bij de meeste aanbieders meer. Hoe langer je contract duurt, hoe goedkoper je abonnement.
-
Een databundel is een bundel waarmee je kunt internetten op je mobiel. Via het mobiele netwerk, wifi verbruik telt niet mee. Je betaalt bij een databundel niet per minuut, maar voor de hoeveelheid data die je (per maand) gebruikt. Er wordt afgerekend per MB.
Er zijn databundels met én zonder datalimiet. Met een limiet kun je niet ongemerkt kosten maken. De snelheid gaat dan na de bundel naar beneden of de toegang tot mobiel internet stopt. Zonder limiet betaal je het buiten de bundel-tarief.
-
Met een sms-bundel koop je een vast aantal sms'jes per maand tegen een gereduceerd bedrag. Als je meer sms't dan de bundel, dan betaal je het standaard (buiten de bundel) tarief. Welke sms-bundels er zijn en hoeveel een sms kost binnen en buiten de bundel, hangt af van de provider.
Zo'n bundel is handig als je veel sms't. Bij de meeste partijen zijn de sms'jes gecombineerd met de belbundel.
-
Elke aanbieder mag zelf bepalen wat er wel of niet in de minutenbundel zit. Standaard inbegrepen zijn de minuten die je belt naar vaste en mobiele Nederlandse nummers. Maar er zijn veel meer soorten telefoonnummers.
Je moet op de website van je aanbieder alle tarieven voor verschillende telefoongesprekken kunnen vinden. Daar moet duidelijk worden aangeven voor welke soorten nummers welke prijzen gelden. Het gaat om nummers die duurder zijn om naar te bellen, bijvoorbeeld buitenlandse nummers of informatie- en servicenummers. Deze nummers kunnen beginnen met 0032, +49, 0044, 0906, 0909 of 18 en hebben allemaal een eigen prijs per minuut (of per gesprek). Bedrijfsnummers beginnend met 088 kunnen buiten de belbundel vallen. Dit geldt ook voor nummers beginnend met 066, 067, 084, 085, 087, 14XY of 18XY.
Het bellen naar een 0900 nummer zelf valt binnen de bundel, dit wordt afgerekend als een gesprek naar een vast nummer. Maar let op, als de 0900-aanbieder een tarief voor de service in rekening brengt, dan valt dat wel buiten de bundel. Omdat dit tarief per 0900-nummer kan verschillen kan jouw telecomprovider volstaan met de melding dat je bij het bellen naar een 0900-nummer rekening moet houden met een servicenummertarief.