Simlock
-
Sommige prepaid toestellen hebben nog een simlock. Dit geldt niet (meer) voor toestellen die gekocht zijn in combinatie met een abonnement. Heb je een nieuwe telefoon gekocht zonder abonnement of prepaid kaartje? Dan speelt dit helemaal niet. Hoe kun je weten of het toestel een simlock heeft?
- Deze informatie staat in de papieren (of e-mails) die je bij de aanschaf van je mobiele telefoon hebt gekregen. Maar heb je dit niet meer of heb je geen zin om het op te zoeken?
- Je kunt zelf kijken of je toestel een simlock bevat door een simkaart van een ander netwerk in je toestel te plaatsen. Dit kan zonder problemen; het is niet schadelijk voor het toestel of de simkaart.
- Wanneer je kunt bellen of sms'en heeft het toestel geen simlock.
- Krijg je de melding ‘plaats juiste simkaart’, ‘Insert correct simcard’, ‘voor subsidy code in’, ‘voer NCK-code in’, ‘voer SPCK-code in’, ‘geef simlock’, dan heeft je toestel een simlock.
- Wanneer je de melding ‘plaats simkaart’ krijgt, dan heb je de simkaart niet correct in het toestel geplaatst. In sommige vallen kan het zijn dat je gevraagd wordt om een toestelcode in te voeren. Dit is niet de simlock, maar de code van het toestel. Deze code kan de eigenaar van het toestel zelf instellen om het toestel te beveiligen op onrechtmatig gebruik. Je kunt dit zien als een soort PIN-code van het toestel.
-
Dit geldt alleen als je (nog) een toestel hebt met een simlock. Een unlockcode heb je nodig als je van je netwerkaanbieder overstapt naar een ander mobiel netwerk of als je gebruik wilt maken van verschillende SIM-kaarten van diverse mobiele aanbieders.
Hoe je je unlockcode kunt aanvragen, is afhankelijk van je provider. Zo kan het bij een aantal providers online, moet het soms schriftelijk gebeuren of kan het alleen het telefonisch. Je kunt altijd het formulier gebruiken dat je bij aanschaf van je toestel hebt gekregen.
Als je de unlockcode binnen één jaar na aanschaf van je toestel aanvraagt, betaal je daarvoor een door je provider te bepalen bedrag. Heb je je toestel langer dan een jaar geleden gekocht, dan is de aanvraag van de unlockcode doorgaans gratis.
Hoe snel je de unlockcode ontvangt, is ook afhankelijk van je provider. Dit kan uiteenlopen van een maand tot binnen twee weken tot per direct via de website van de aanbieder.
Bij toestellen ouder dan een jaar is de officiele unlockcode vaak op het internet te vinden.
-
Er zijn verschillende manieren om de simlock te verwijderen. Je kunt het zelf doen, het via de provider regelen of dit door een unlockbedrijf laten doen.
Wat is er nodig?
- De telefoon
- De IMEI-code van het toestel (opvraagbaar met *#06#)
- In sommige gevallen de aankoopbon (unlock bij een provider is gratis als je het toestel een jaar of langer in je bezit hebt)
- Eventueel een nieuwe simkaart van een andere partij (plaats die in de telefoon, dan vraagt het toestel om een unlockcode)
- De unlockcode
Je kunt de unlockcode aanvragen bij de telecomaanbieder. Bij oudere toestellen kunt je code vaak achterhalen op het internet. Je kunt ook met het toestel naar een telecomwinkel gaan, over het algemeen kun je voor zo'n € 15 het toestel laten unlocken. Let op, als je dit zelf of via een winkel doet terwijl je het toestel nog geen jaar in jouw bezit hebt, dan zal jouw provider je verder niet helpen wanneer er iets misgaat met het unlocken en vervalt de toestelgarantie ook.
De unlockprocedure is verschillend per aanbieder en toestel, zoek de instructies op de website van de aanbieder.
-
Het verwijderen van een simlock is gratis, na een jaar.
Heb je de telefoon korter dan een jaar in gebruik? Informeer dan naar de kosten bij jouw telecomprovider. Die provider is namelijk verantwoordelijk voor het verstrekken unlockcode en niet de fabrikant van de telefoon. Die kosten kunnen zo'n vijftig euro bedragen.