Kopen via internet
-
Deze regels geven je rechten bij het kopen in winkels, op straat, aan de deur, via de telefoon en internet.
- De bedenktijd bij internetaankopen is 14 kalenderdagen. Deze 14 dagen gaan in op het moment dat je het product ontvangt. Bij diensten gaat de bedenktijd in op het moment dat je bestelt.
- Bij een abonnement voor een dienst, dan geldt in veel gevallen dat het contract pas geldig is als je het hebt ondertekend (kan dus ook digitaal zijn!). Denk aan een energiecontract.
- De bedenktijd voor verkoop aan de deur (colportage) is 14 dagen.
- Bij een aankoop op straat met een bedrag van boven de 50 euro geldt ook de bedenktijd van 14 dagen. Denk dan aan een abonnement op een krant.
En let op: De ondernemer moet je informeren over de bedenktijd. Informeert de ondernemer je niet of onjuist? Dan wordt de bedenktijd van 14 dagen verlengd naar maximaal 12 maanden.
Bron: ConsuWijzer
Deze Europese consumentenregels zijn op 13 juni 2014 ingevoerd, hiervoor was het per land verschillend en kreeg je bijvoorbeeld in Nederland 7 werkdagen bij internetaankopen.
-
De bedenktijd voor online aankopen is 14 kalenderdagen. Je hebt dus twee weken de tijd om te bepalen of je de aankoop wilt houden.
Gaat de overeenkomst over een dienst? Dan gaat de bedenktijd in vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst. Dus niet vanaf het moment dat de levering van de dienst start!
-
Dat is afhankelijk van het soort overeenkomst.
- Gaat de overeenkomst over een dienst? Dan gaat de bedenktijd in vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst. Dit geldt ook bij een aanmelding online. Heb je een formulier ingevuld en daarvan een bevestiging gekregen? Vanaf dat moment loopt de bedenktijd. Dus niet vanaf het moment dat de levering van de dienst start!
- Gaat de overeenkomst over het kopen van een product? En gaat het dan om een bestelling van één product? Bijvoorbeeld: je koopt één telefoon? Dan gaat de termijn van 14 dagen lopen op de dag waarop je het product ontvangt.
-
Een registratie is niet standaard. Want als je de telefoon ineens betaalt of als je minder dan 250 euro per jaar gaat afbetalen voor de telefoon, dan geldt dit niet. Als je een dure telefoon op afbetaling koopt, komt het Bureau Krediet Registratie ter sprake.
“Let op, geld lenen kost geld”
Vanaf 1 januari 2017 zijn verkopers van mobiele telefoons in combinatie met een abonnement, verplicht deze melding op hun website (en op andere plekken waar die combinatie getoond word) te plaatsen. Inclusief informatie over de rente en dergelijke. Want de aanschaf van een abonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen wordt gezien als lening. En daar horen regels bij.
Vanaf 1 mei 2017 wordt een lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd. Dit geldt alleen als de lening voor het toestel hoger is dan € 250 per jaar. Deze regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en valt onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Negatieve BKR-registratie
Een BKR-registratie op zichzelf is niet erg. Pas als je de lening niet aflost krijg je een negatieve BKR-registratie. Of stel dat je meerdere dure apparaten op afbetaling hebt gekocht. Dat kan invloed hebben op andere leningen (bijvoorbeeld voor een huis of een creditcard). Want dan wordt bekeken of jij met jouw inkomen in staat geacht kunt worden de hypotheek te kunnen betalen.