Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Simkaart

  • SIM staat voor Subscriber Identity Module. Een simkaart zorgt ervoor dat je mobiele telefoon verbinding maakt met het mobiele netwerk van je provider. Zonder dit kaartje kun je dus niet bellen, sms’en en mobiel internetten. Je krijgt de simkaart van je provider zodra je een dienst afneemt.

    Er zijn verschillende formaten voor een simkaart: de mini simkaart (ooit de standaard), micro-simkaart en nano-simkaart. Het verschilt per telefoon welk formaat simkaart je erin kunt stoppen.De mini simkaart vind je vooral terug in oudere en/of goedkopere toestellen. De micro-simkaart is wat kleiner en zit in veel smartphones. Tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor de nano-simkaart. Dit is het kleinste formaat. 

    Je krijgt bij alle providers een 3-in-1 simkaart waar je het juiste formaat uit kunt klikken.

    Vrij nieuw is de e-sim. Dit is een ingebouwde simkaart, een embedded sim. Deze virtuele kaart wordt door de telecomprovider gekoppeld aan jouw nummer.

  • Je simkaart bevat de volgende informatie:

    • Pincode - Je telefoon is vergrendeld als je hem opstart. Met de pincode van de simkaart ontgrendel je de telefoon. Hiervoor heb je drie pogingen. Als je telefoon gestolen is kan iemand anders niet zomaar bellen, sms’en en mobiel internetten. De pincode ontvang je van de aanbieder, die je desgewenst kunt wijzigen. De pincode van je simkaart is niet hetzelfde als de ontgrendelingscode van je smartphone, waarvan je zelf bepaalt of je deze instelt.
    • Pukcode - Heb je drie keer achter elkaar de pincode fout ingevoerd? Dan is je simkaart geblokkeerd. Je kunt dan niet meer bellen met je telefoon. Vervelend, maar gelukkig heb je dan nog de pukcode achter de hand om je simkaart weer te ontgrendelen. Deze ontvang je ook van je aanbieder en vind je meestal in de Mijn-... (naam aanbieder) omgeving.
    • Simkaartnummer - Het simkaartnummer staat op je simkaart. Dit nummer bestaat meestal uit 8 of 19 cijfers en gebruik je om de simkaart te activeren. Het simkaartnummer kan ook worden gevraagd bij de aanvraag van nummerbehoud, maar dit is meestal niet nodig. 
    • Telefoonnummer - Je telefoonnummer is gekoppeld aan je simkaart. Stop je de simkaart in een andere telefoon, dan ben je via die telefoon te bereiken.  

  • Er zijn drie formaten simkaarten (met een fysiek kaartje):

    • standaard (mini) simkaart: het grootste formaat.
    • micro-simkaart: het middelste formaat.
    • nano-simkaart: het kleinste formaat.

    Alle simkaarten werken precies hetzelfde. Het verschil zit alleen in het formaat. De standaard simkaart vind je vooral terug in de wat oudere en goedkopere toestellen. De micro-simkaart is wat kleiner en zat in veel smartphones. Tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor de nano-simkaart.

    E-sim: vanaf 2019 is het mogelijk een e-sim te gebruiken. Dit is een digitale simkaart, de sim is ingebouwd in de smartphones.

    • creditcard formaat - 1FF
    • mini simkaart - 2FF
    • micro-simkaart - 3FF
    • nano-simkaart - 4FF
    • e-sim - MFF2

  • De e-simkaart (of e-sim of eSIM) is een nieuw type simkaart, het is een virtuele kaart. De ‘e’ staat voor ‘embedded’, dat ingebouwd betekent. Deze simkaart is niet gebonden aan een provider, in tegenstelling tot de huidige simkaart. Je hoeft hierdoor niet van simkaart te wisselen als je naar een andere provider gaat. 

    Het aantal fabrikanten dat toestellen met een e-sim maakt is nog vrij beperkt. Vooral Apple maakt smartphones en tablets die compatibel zijn met e-sim. Google en Samsung doen dit bij een klein aantal toestellen.
    In ons land is Odido de eerste provider die e-sim ondersteunt (sinds augustus 2019). Simyo is vanaf 27 februari 2020 de tweede partij. Vodafone vanaf 22-06-2020. KPN biedt al haar klanten vanaf februari 2021 de keuzemogelijkheid voor e-sim (dit gold vanaf november 2020 voor bestaande klanten). Dit geldt voor (sim only) abonnementen. Alleen Simyo en Lycamobile bieden prepaidklanten de e-sim optie.

  • Nee, dat is niet mogelijk. Zodra je één e-sim op een toestel geactiveerd hebt, kun je deze zelfde e-sim niet nogmaals op een ander toestel activeren. De e-sim activatie is maar één keer geldig.

  • Multisim is een dienst waarmee je meerdere (digitale) simkaarten kunt koppelen aan je bestaande abonnement. Zodoende kun je via 4G bellen en internetten zonder smartphone op zak. Odido is de eerste provider die het  sinds 5 november '21 aanbiedt. Multisim is speciaal ontwikkeld voor een LTE-smartwatch. Deze smartwatches kunnen via ingebouwde LTE-functionaliteit zelfstandig verbinding maken met het 4G-netwerk, waardoor ze niet afhankelijk zijn van de internetverbinding van je smartphone.  Het betreft in alle gevallen een aanvullend abonnement.

    Odido Multisim

    • Multisim Apple - vanaf 5 november 2021 beschikbaar. Eerst alleen voor Apple producten. De dienst is geschikt voor klanten die gebruikmaken van een iPhone en een Apple Watch (GPS + Cellular).
    • Multisim Android - vanaf 27 juni 2022 kunnen ook Android gebruikers Multisim afnemen. Dit kon in eerste instantie alleen met de Watch4 LTE van Samsung en vanaf 10 augustus '22 ook met de Watch 5.

    KPN Multisim

    • Multisim Apple - vanaf 31 oktober 2022 beschikbaar. Deze KPN-Multisim is te gebruiken in combinatie met 4G-versies van Apple Watch Cellular. 
    • Multisim Android - vanaf 28 juni  2023 beschikbaar. Deze KPN Multisim is te gebruiken met Samsung Galaxy Watch5 horloges.

    Vodafone OneNumber

    Vodafone noemt haar multisim dienst OneNumber.

    • OneNumber Apple - vanaf 31 oktober 2023 beschikbaar. OneNumber  is te gebruiken met  Apple Watch GPS + Cellular (Series 4 met WatchOS 10.1 of hoger).
    • OneNumber Android - (nog) niet beschikbaar.

  • Een e-sim is een digitale simkaart voor apparaten waar geen simkaart in kan zoals de nieuwste smartphones of een smartwatch. Multisim is een extra digitale simkaart van je mobiele abonnement. Zo kun jij je abonnement voor meerdere apparaten op hetzelfde moment gebruiken.

  • Op 10 januari 2022 kondigt KPN de ecosim aan. Dit is een simkaart die gemaakt is van gerecyclede koelkast-onderdelen. Deze kaart wordt in de loop van 2022 de vervanger van de huidige simkaarten. Het wordt een ecosim genoemd omdat het kaartje gemaakt is uit 100 procent gerecycled plastic. En het kaartje is zelf ook weer te recyclen. KPN is één van de duurzaamste telecomproviders ter wereld. De introductie van de ecosim is daardoor een logische stap. 

    “Om onze circulaire doestelling te behalen, onderwerpen we alles in de keten aan onderzoek om te kijken waar we kunnen verduurzamen”, zegt Jean-Pascal Van Overbeke van KPN. “Toegegeven, de meest duurzame oplossing is de E-sim die KPN uiteraard ook aanbiedt. Helaas zijn nog niet alle toestellen hierop toegerust en hebben we voor de fysieke simkaart naar een circulaire oplossing gezocht. KPN past zo steeds vaker recycled plastic toe in de producten die we leveren aan onze klanten."
     

  • Dual sim is het systeem waarbij je twee simkaarten in je smartphone kunt plaatsen. Dat betekent dat je dezelfde telefoon met 2 verschillende abonnementen en dus ook met 2 nummers kunt gebruiken. Dat kan handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld je privé- en je werktelefoon in één apparaat wilt combineren. 

    Dualsim bestaat in verschillende vormen: 

    • toestellen met e-sim en ruimte voor een fysieke simkaart. 
    • toestellen met ruimte voor twee fysieke simkaarten.
    • toestellen met 2 nummers die beide via een e-sim werken.

    In onze toestelvergelijker kun je bij Features' het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod.

  • Je kunt dual sim gebruiken door een fysieke simkaart en een e-sim te gebruiken. Sinds de iPhone 13-serie ondersteunt de iPhone ook dual e-sim. Dat betekent dat je twee e-sim's tegelijkertijd actief kunt hebben en zo kunt gebruiken als dualsim. Je gebruikt dan dus niet een fysieke simkaart in combinatie met één e-sim, maar twee nummers die beide via een e-sim werken. Dit kan uiteraard alleen als beide providers van beide nummers de e-sim aanbieden.

  • Dual sim en duo sim, het lijkt veel op elkaar, maar het verschil is veel groter dan een paar letters. Bellen.com zet de verschillen op een rij

    • Duo sim: 2 simkaarten, 1 nummer. Bij een duosim heb je 1 abonnement, dat je kunt gebruiken met 2 simkaarten. Handig als je je abonnement op meerdere apparaten wilt gebruiken.
      Niet alle providers bieden duosim aan en je kunt maar 1 telefoon tegelijk gebruiken.
    • Dual sim: 1 telefoon, 2 simkaarten. Met dual sim heb je een telefoon waarin 2 simkaarten passen. Hiermee is het mogelijk om meerdere abonnementen op dezelfde telefoon te gebruiken. Zo ben je dus op dezelfde telefoon bereikbaar via 2 nummers. Handig als je zakelijk en privé wilt scheiden. En als je veel reist. Dan stop je buiten de EU een lokaal simkaartje naast je eigen simkaart en bespaar je roamingkosten.

      Sinds de iPhone 13-serie ondersteunt de iPhone ook dual e-sim. Dat betekent dat je twee e-sims tegelijkertijd actief kan hebben en zo kunt gebruiken als dualsim. Je gebruikt dan dus niet een fysieke simkaart in combinatie met één e-sim, maar 2 nummers die beide via een e-sim werken. Dit kan uiteraard alleen als beide providers van beide nummers de e-sim aanbieden.

  • Een duo simkaart biedt de mogelijkheid om twee verschillende mobiele telefoons, of andere apparaten, met één en hetzelfde nummer te gebruiken. Deze dienst is vooral handig als je bijvoorbeeld een 'zaktelefoon' en een telefoon in je auto gebruikt. Of als je een smartwatch hebt waar een simkaart in kan. Dan hoef je niet steeds de simkaart om te wisselen.

    • De toestellen/kaarten zijn niet tegelijkertijd te gebruiken.
    • Duo simkaarten werken ook in het buitenland.
    • De gesprekken staan op één rekening.
    • Alle mobiele telefoons zijn geschikt voor duo simkaarten. En dit geldt ook voor apparaten waar een simkaart in geplaatst kan worden.
    • In het verleden had bijna elke aanbieder duo simkaarten te koop. In 2023 zijn er nog drie providers over: KPN, Odido en Vodafone.
    • Deze dienst geldt alleen voor abonnementen en meestal tegen een eenmalige bijdrage voor de kaart.
    • Je kunt de duo kaart aanvragen als je klant bent. Niet meteen als je klant wilt worden.
    • Je kunt e-sim niet gebruiken als duosim.
    • Er zijn dual sim toestellen, dit is niet hetzelfde. In dit soort toestellen kunnen twee simkaarten geplaatst worden.

  • Jazeker, dit soort toestellen bestaat. Een telefoon met dual sim biedt ruimte aan twee simkaarten. Het voordeel van zo'n dualsim toestel is dat je niet (meer) met 2 telefoons op stap hoeft. Je kunt twee simkaarten plaatsen of eentje gecombineerd met een e-sim. Hiermee ben je op één telefoon bereikbaar op twee verschillende telefoonnummers. Sinds de iPhone 13-serie ondersteunt de iPhone ook dual e-sim. Je gebruikt dan dus niet een fysieke simkaart in combinatie met één e-sim, maar 2 nummers die beide via een e-sim werken. Dit kan uiteraard alleen als beide providers van beide nummers de e-sim aanbieden.

    Hoe herken je een geschikte telefoon? Dit soort toestellen heeft vaak de term dual sim in de naam. Voorbeelden: Huawei P20 Pro Dual Sim en Nokia 7.1 Dual Sim. Maar dat hoeft niet, de meeste Samsung telefoons en bijvoorbeeld de Sony 5 II, de Oppo Ren4 Pro en de Alcatel 1C hebben ook de mogelijkheid om twee kaarten te plaatsen. 

    • Soms neemt de tweede simkaart de plek van het SD-kaartje in, je kunt dan de geheugenuitbreiding niet meer gebruiken. Dit staat bij de kenmerken.
    • Het is niet mogelijk met beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar te zijn, je kunt wel switchen tussen beide aansluitingen.

    In onze toestelvergelijker kun je bij Features' het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod.

  • Simswapping in het kort (bron Nu.nl): Bij simswapping belt een hacker de telecomprovider van het slachtoffer op en overtuigt hij de medewerker om het 06-nummer over te zetten naar een simkaart die in zijn bezit is.

    • Hackers nemen een telefoonnummer over door te bellen naar de telecomprovider
    • Accounts die aan het 06-nummer gekoppeld zijn, lopen vervolgens risico
    • Criminelen persen slachtoffers af, verkopen accounts van sociale media door en stelen geld
    • Providers aan zet om betere identiteitscontroles uit te voeren

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.