Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Sms

  • Weet je niet meer weet hoe je je hebt aangemeld voor een sms-dienst? Of was je je er niet van bewust dat je een abonnement aanging? Dan kun je op de website van Payinfo.nl informatie vinden over hoe je hier weer af komt.

  • Sms is een afkorting voor Short Message Service. Het is een dienst van de mobiele aanbieders om snel, met je mobiele telefoon, korte tekstberichten te kunnen versturen naar andere aansluitingen. Een sms-bericht kan maximaal 160 karakters bevatten. Via het berichtenmenu van de telefoon kun je een tekst intypen om te versturen naar een ander mobiel nummer.

    Om te kunnen sms'en moet het nummer van de berichtencentrale voorgeprogrammeerd staan in het toestel. Dit is standaard het geval.

  • Er is op dit gebied Europese regelgeving waar Nederland zich aan dient te houden:

    • De lidstaten moeten er voor zorgen dat de telecomproviders de gegevens gedurende ten minste zes maanden en ten hoogste twee jaar vanaf de datum van de communicatie worden bewaard. En dit gaat dan om het tijdstip van verzenden en dergelijke informatie. De reden hiervan is dat je als klant nog vragen moet kunnen stellen over in rekening gebrachte kosten bijvoorbeeld.
    • Gegevens waaruit de inhoud van de communicatie kan worden opgemaakt, mogen op basis van deze richtlijn niet worden bewaard.

    Meer informatie kun je vinden op de website van Consuwijzer.

  • Je kunt sms'jes bewaren zolang je dat wilt. De hoeveelheid te bewaren berichten is afhankelijk van het beschikbare geheugen van de telefoon of de simkaart. Is dit geheugen vol, dan kun je geen nieuwe berichten ontvangen.

  • Heb je een hoge mobiele telefoonrekening door een ongewenste sms-dienst? En wil je de rekening daarom niet betalen of (een deel van) de betaalde rekening terug, onderneem dan eerst de volgende stappen:

    1. Klaag eerst bij de aanbieder van de sms-dienst. Geef daarbij duidelijk aan wat je klacht is en welke oplossing je wilt.
    2. Weet je niet wie de aanbieder van de sms-dienst is? Of weet je het wel, maar heb je geen contactgegevens? Kijk dan op de website van payinfo. Daar kun je op basis van jouw telefoonnummer bekijken welke sms-dienst(en) je afneemt en zie je de naam en contact gegevens van de aanbieder in kwestie.
    3. Kun je de aanbieder niet bereiken? Of kom je er samen met de aanbieder niet uit? Dan kun je klagen bij je mobiele telefoonaanbieder.
    4. Kom je er samen met de aanbieder van de sms-dienst of je mobiele telefoonaanbieder niet uit? Dan kun je je klacht voorleggen aan de Geschillencommissie.

  • Je kunt het doorsturen, door het bericht te selecteren of je opent het door te sturen bericht en klikt op opties. Vervolgens kies je in het menu voor doorsturen. Daarna selecteer je iemand uit je eigen telefoonlijst of toetst het nummer zelf in. Vervolgens kun je het bericht verzenden.

  • Je kunt in één keer een SMS-bericht sturen naar een groep personen. Dit kan handig zijn als je snel iets wilt mededelen aan een groep. Bijvoorbeeld omdat je op het laatste moment wilt laten weten dat een vergadering is verzet. De grootte van de de groep is maximaal 25, meestal kun je echter maximaal tussen de 10 tot 25 SMS-berichten in een keer versturen. Dit wordt bepaald door de netwerkoperator.

    • Er zijn toestellen die deze mogelijkheid bieden via het telefoonboek.
    • Je betaalt voor elk afzonderlijk bericht

  • Ook in het buitenland kun je SMS-berichten ontvangen en versturen. Het ontvangen van SMS-berichten in het buitenland is, net als het ontvangen van berichten in Nederland, geheel gratis (mits het natuurlijk geen speciale betaalde diensten betreft).

    Om SMS-jes in het buitenland te kunnen verzenden en ontvangen, is het wel belangrijk dat je mobiele aanbieder roaming aanbiedt in het desbetreffende land. Aan het versturen van SMS-berichten in het buitenland (buiten de EU) zijn andere kosten verbonden dan verzending vanuit Nederland (of een ander EU-land). Deze kosten verschillen per mobiele aanbieder en per land en kunnen zelfs per roamingpartner in het buitenland anders zijn. Dit kun je allemaal controleren in onze buitenland vergelijking.

  • KPN heeft in maart 2003 de dienst geïntroduceerd, waarbij sms'jes verstuurd en ontvangen kunnen worden met een vaste KPN-aansluiting. Per 1 januari 2019 is de dienst afgeschaft. Dus nee, het kan niet meer.

  • Wanneer iemand een voicemailbericht heeft ingesproken, verschijnt er een envelopje in het display van je telefoon. De voicemailbox stuurt je automatisch een SMS-bericht met de melding dat je een voicemail bericht hebt. Je kunt vervolgens bellen met voicemail om het bericht te beluisteren.

  • Het SMSC-nummer is het telefoonnummer van de SMSCentrale van je mobiele aanbieder, dat door je telefoonummer wordt gebruikt om SMS-berichten te kunnen verzenden. Dit nummer moet je eenmalig in toestel invoeren, waarna het bewaard zal worden in het geheugen. Je moet altijd het SMSC-nummer van je eigen mobiele aanbieder invoeren.

    Mobiele aanbieder SMSC-nummer Opmerking
    Ben +31624000000
    Dekamobiel +316540998002 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...
    Hollandsnieuwe +31637001233
    KPN Mobile +31653131313 Alleen voor KPN abonnees!
    KPN prepaid +31653131314 Alleen voor KPN prepaid!
    Kruidvat prepaid +31658807588
    Lebara +31626000230
    Lycamobile +31684000111
    Simyo +31653131313
    Telesur +31654099800
    Telfort +31626000230
    Odido +31624000000
    Tele2 Mobiel +31640191919
    Vodafone +316540881000 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...

    De SMSC-nummers staan standaard voorgeprogrammeerd op je SIM-kaart. Je hoeft alleen het SMSC-nummer in te voeren als je toestel hierom vraagt, bijvoorbeeld als je van netwerkaanbieder bent veranderd. Het is belangrijk dat je voor het SMSC-nummer +31 zet, dan kun je ook in het buitenland SMS-berichten verzenden. Voor de verzending vanuit Nederland maakt het niets uit of je +31 voor het nummer invoert of de gebruikelijke "0".

    Als je geen SMSC-nummer in het toestel programmeert, kun je wel SMS-berichten ontvangen, maar kun je zelf niets versturen!

  • Het SMSC-nummer is het telefoonnummer van de SMSCentrale van je mobiele aanbieder. Dit nummer wordt door de telefoon gebruikt om SMS-berichten te kunnen verzenden.

    Normaal gesproken staat dit nummer al voorgeprogrammeerd op de sim kaart die je van de aanbieder hebt gekregen. Mocht het nummer verdwenen zijn, dan kun je het nummer dat bij je aanbieder hoort zelf invoeren. Raadpleeg voor de juiste plek de handleiding van je mobiele telefoon.

    Mobiele aanbieder SMSC-nummer Opmerking
    Ben +31624000000
    Dekamobiel +316540998002 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...
    Hollandsnieuwe +31637001233
    KPN Mobiel +31653131313
    KPN prepaid +31653131314 Alleen voor KPN prepaid!
    Kruidvat prepaid +31658807588
    Lebara +31626000230
    Lycamobile +31684000111
    Simyo +31653131313
    Telesur +31654099800
    Odido +31624000000
    Tele2 Mobiel +31640191919
    Vodafone +316540881000 Dit nummer is inderdaad 11 cijfers lang...
    Youfone +31653131313

  • Smishing is phishing via een sms

    Phishing is het digitaal ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens. En smishing is daar de sms variant van. Je krijgt een sms'je waarmee criminelen proberen jou er toe te verleiden om persoonlijke gegevens door te geven. Zoals bijvoorbeeld een pincode, inlog van de bank of creditcardinfo. Zodat ze jouw rekening kunnen plunderen en/of jouw gegevens kunnen verkopen. 

    Waar herken je smishing aan?

    • Je krijgt een sms'je van een partij die je niet kent (en in het bericht staan behoorlijk wat spelfouten).
    • Je krijgt een sms'je van je moeder/dochter/neefje met een verzoek om meteen geld over te maken omdat ze bijvoorbeeld gestrand zijn ergens.
    • Je krijgt een sms'je van de bank of verzekeringsmaatschappij. Met daarin de vraag je pincode bij te werken of je login aan te passen.
    • Je krijgt een sms'je van een bedrijf (bijvoorbeeld een pakketdienst) met de vraag een app te downloaden. 
    • Je krijgt een sms'je van een koeriersdienst dat er een pakket klaarligt. Let op: achter deze link zit kwaadaardige software! Deze gevaarlijke sms-berichten duiken op sinds 21 mei 2021.

    Wat te doen?

    • Weggooien.
    • Klik nooit op een link of telefoonnummer als je twijfelt aan de echtheid. 
    • Toch geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je provider en telefoonaanbieder om verdere schade te voorkomen.
    • Bel bij twijfel de persoon die wat van jou wil rechtstreeks. 
    • Bel bij twijfel de bank/verzekeraar of bedrijf en vraag of het klopt. Of bezoek de website van de bank/verzekeraar rechtstreeks. 
    • Download nooit een app als je dat gevraagd wordt via een sms. Tenminste als je niet zeker weet van wie het bericht is. Bij twijfel niets doen, de afzender probeert je te verleiden op de link te klikken. Leer je zelf aan dat nooit zo maar te doen.
    • Meld  de smishing bij Fraudehelpdesk.

  • Het ontvangen van "normale" SMS-berichten is altijd gratis, ook als je je in het buitenland bevindt. 

    Er zijn echter SMS-diensten waarbij je bepaalde informatie, bijvoorbeeld het weerbericht of een actuele beurskoers, kunt opvragen of er een abonnement op kunt nemen. Dit zijn betaalde services, het ontvangen van zo'n aangevraagd SMS-bericht kost geld. Dit geldt ook voor het ontvangen van deze berichten in het buitenland.

  • Het ontvangen van gewone SMS-berichten is altijd gratis, zelfs als je je in het buitenland bevindt. Er zijn (Premium) SMS-diensten waarbij je bepaalde informatie, bijvoorbeeld het weerbericht of een actuele beurskoers, kunt opvragen. Het ontvangen van zo'n SMS-bericht kost geld, hoeveel je gaat betalen moet duidelijk aangegeven worden.

  • Als je een SMS-bericht wilde sturen naar een buitenlands GSM-nummer, betaalde je tot 2004 bij alle aanbieders hetzelfde tarief als in Nederland. Toen begon KPN als eerste met hogere tarieven, waarna de rest volgde. Uiteindelijk heeft de EU ingegrepen en betaal je sinds mei 2019 nog maximaal 7 cent voor een sms naar een ander EU-land. Sms'jes naar landen buiten de EU zijn duurder. In onze Buitenland vergelijking kun je per provider zien wat het sturen naar een bepaald land kost.

  • De kosten voor het versturen van een SMS-bericht in het buitenland zijn (meestal) hoger dan het verzenden in Nederland. Binnen de EU betaal je trouwens hetzelfde als in Nederland. Buiten de EU kan de prijs per bericht oplopen tot bijna twee euro. In ons buitenland overzicht kun je per land bekijken wat je betaalt bij welke aanbieder.

  • De kosten voor het versturen van een SMS-bericht wisselen per mobiele aanbieder en per abonnement/prepaidkaart. De kosten variëren van gratis tot € 0,31. Het maakt niet uit waar de ontvangende Nederlandse telefoon zich bevindt, of dat nu aan de andere kant van de wereld is of naast je in Nederland, je betaalt altijd dezelfde prijs voor het verzenden.

    Dit alleen geldt wanneer je zelf in Nederland (of de EU) bent en sms't naar een Nederlands nummer.

    • Ben je buiten de EU dan gelden andere kosten, die kunnen oplopen tot € 1,98 per sms (!). 
    • Sms je vanuit Nederland naar een buitenlands nummer? Dan gelden ook andere tarieven.

    Alle prijzen kun in onze vergelijkers vinden:

    • In Nederland bekijk je hier, kies je provider en vervolgens jouw pakket.
    • Vanuit Nederland naar het buitenland bekijk je hier, kies het land en vervolgens zie je de tarieven per provider verschijnen.
    • In het buitenland bekijk je hier, kies het land en vervolgens zie je de tarieven per provider verschijnen.

  • Of je van de (betaalde) SMS-informatiediensten gebruik kunt maken in het buitenland, is afhankelijk van je mobiele netwerkoperator. Neem voor meer informatie vooraf contact op met je aanbieder of kijk op de website van je aanbieder.

  • Via Payinfo.nl kun je betaalde sms-diensten blokkeren en informatie over die diensten opzoeken. Op de website moet je eerst je mobiele telefoonnummer invullen. Je krijgt dan op je mobiele telefoon een gratis sms met een toegangscode om in te loggen. Na het inloggen zie je een overzicht van alle diensten die je op dat moment afneemt.

    Op payinfo.nl kun je ook aanvullende informatie vinden over sms-dienstaanbieders. Heb je bijvoorbeeld wel een shortcode, maar weet je niet wie de sms-dienstaanbieder is, dan kun je op de website de shortcode invullen. Je krijgt dan informatie over de aanbieder die achter de shortcode zit.

    Helemaal blokkeren

    Je kunt de sms-diensten achteraf één voor één stopzetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om alle betaalde sms-diensten vooraf in één keer te blokkeren. Zo voorkom je dat je onbewust of ongewenst een sms-dienst afsluit. Blokkeren kan ook via de website van Payinfo. Lees hier meer over betaalde sms-diensten.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.